69 år gamle Anne Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt 31. oktober 2018, og det har angivelig ikke vært noe kontakt med de såkalte gjerningspersonene siden 8. juli.

I 8.30-tiden tirsdag morgen stoppet politiet Tom Hagen da han var på vei fra boligen i Sloraveien i Lørenskog til arbeidsplassen Futurum, melder VG. Han ble pågrepet og er nå siktet for drap eller medvirkning til drap.

Tirsdag ettermiddag sier Hagens advokat at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen og nekter straffskyld.

- Han fastholder med styrke at han ikke har noe med dette å gjøre, sa Svein Holden til pressen etter at han hadde hatt et kort møte med Hagen.

Les også: Hagen-forsvinningen: Politiet mener planleggingen startet sommeren 2018

Siktelsen er et resultat av en bred og omfattende etterforskning der mistanken har styrket seg over tid, opplyste politiet på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Les mer: Tom Hagen siktet: - Tydelig planlagt villedning

Politiet sier det imidlertid fortsatt er flere ubesvarte spørsmål. De vil be om at Tom Hagen blir varetektsfengslet i fire uker.

Her opplyser politimesteren i Øst politidistrikt om pågripelsen av milliardæren:

Sendte e-post til politiet dager før pågripelsen

Hagen skal ha sendt minst ti e-poster til politiet der han har kommet med informasjon han mente kunne bidra til å finne gjerningspersonen. Så sent som forrige uke skal ha Hagen ha skrevet en e-post som ble sendt kun dager før han ble pågrepet, det melder VG.

I e-postene til politiet skal Hagen blant annet ha skrevet om navngitte personer han mente kunne være mulige gjerningspersoner, og egne teorier om at saken kunne ha hatt en lokal løsning.

Les også: Lørenskog-etterforskningen har fått bistand fra utenlandsk politi

Ifølge avisen skal avhør og videre etterforskningsskritt vist at de utpekte gjerningsmennene mest sannsynlig ikke hadde noe med forsvinningen til Anne Elisabeth Hagen å gjøre.

Ingen bortføring

Anne Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet.

– Det har ikke skjedd en bortføring, vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på politiets pressekonferanse tirsdag.

Avlytting og informanter

Nettavisen er kjent med at politiet i flere måneder har overvåket Hagen med avlyttingsutstyr i hans egen bolig.

Les også: VG: Tom Hagen betalte 1,3 millioner euro til antatte kidnappere

Nettavisen er også kjent med at telefonen hans i flere måneder har vært avlyttet av politiet. I tiden etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant samtykket nå pågrepne Hagen til avlyttingen.

Politiet skal også benyttet seg av informanter i etterforskningen. Enkelte av dem har vært innsatte i fengsel. Det har også i perioder vært brukt spanere mot Hagen.

Nettavisen får også opplyst at politiet har gjort en rekke etterforskningsskritt mot kryptovalutamiljøer i Sør-Europa. Heriblant i Spania med bistand fra Kripos.

Det skal også ha vært gjort undersøkelser inn mot kriminelle miljøer i Sverige.

Politiet har ikke ønsket å kommentere disse opplysningene.

Sperret av boligen

Under pågripelsen sperret politiet Nordahl Griegs vei i Lørenskog med flere biler. Der stanset de trafikken i begge retninger med blålys, før de raskt kjørte av gårde. Etterpå sto Hagens bil tom igjen i veikanten.

Naboer opplyste til Nettavisen at politiet holdt på å sette opp sperrebånd rundt boligen tirsdag formiddag. Flere patruljer er kommet til. De opplyser også at Hagen kjørte fra boligen i dag tidlig, som vanlig, og var på vei til jobb.

Vil ikke kommentere

Hagens forsvarsadvokat, Svein Holden, har ikke foreløpig ikke besvart henvendelser fra Nettavisen. Advokaten skrev i en tekstmelding til NTB tirsdag formiddag at han satt i et annet rettsmøte.

6. august i fjor opplyste han at Hagen-familien hadde kontakt med det som da ble omtalt som kidnapperne, men at det fortsatt ikke var gitt bevis på at Anne-Elisabeth Hagen levde.

- Påkjenningen kan vanskelig beskrives med ord. Det er en krevende og utmattende situasjon. Familien deler politiets bekymring med at det har gått svært lang tid uten at de har fått livsbevis. Samtidig er det helt klart at motpartens henvendelse til oss 8. juli har gitt familien forsterket håp om at Hagen kan komme tilbake i god behold. Nå må neste utspill komme fra motparten, sa Holden til Nettavisen.

Sjokkerte forretningsforbindelser

Nettavisen har snakket med Tom Hagens forretningsforbindelse, Marius Nerbye, som er sjef i Elkraft.

- Jeg er sjokkert, dette er en tragedie, sier Nebye til Nettavisen.

Han forteller at han ble informert om pågripelsen for en halv time siden.

- Jeg har ikke rukket å fordøye dette ennå, sier han.

Styreleder Bjørn Brodwall i Elkraft sier at saken er en tragedie uansett hva som blir utfallet av politiets etterforskning.

Betalte 1,3 millioner euro

8. juli 2019 skal familien Hagen ha fått en kryptert e-post fra den eller de som oppgir å ha kidnappet Anne-Elisabeth Hagen. E-posten skal ha vært skrevet på en gebrokken blanding av flere språk.

Les også: Politiet gir tommelen opp for dusør som kan oppklare Anne-Elisabeth Hagen-saken

Like etter skal ektemannen, Tom Hagen, ha betalt 1,3 millioner euro, til den ukjente motparten. Betalingen var i tråd med nye pengekrav som fremgikk av e-posten. Det vakte imidlertid oppsikt at helseopplysninger til 69-åringen var omtalt i e-posten.

- Politiet kan bekrefte at e-posten fra den antatte motparten inneholdt flere ulike temaer. Av hensyn til den pågående etterforskningen, ønsker ikke politiet å gå nærmere inn på detaljer i kommunikasjonen med den antatte motparten, skrev etterforskningsleder Brøske til VG.

Les også: Hagens forretningspartner: – Det er jo sjokkerende (+)

Hagen har også underveis i etterforskningen sendt flere e-poster til politiet. Her har han gitt uttrykk for at han er opptatt av å finne løsninger og hjelpe politiet. Han skal ha formidlet en teori om at løsningen på saken har en lokal forankring.

Blodspor

Politiet gikk i fjor høst ut med funn av et blodspor, men uttalte at funnet ikke nødvendigvis var noe oppsiktsvekkende. I starten av april uttalte politiet at de trodde at blodsporet kunne gi noe svar.

- Blodfunnet må settes i kontekst med øvrige spor, men politiet kan på ingen måte utelukke at blodspor funnet på åstedet har en tilknytning til den handlingen som etterforskes, opplyste etterforskningsleder Brøske til VG.

Oppført som drept

I januar i år ble det kjent at kona til Hagen sto offisielt oppført som drept i den nasjonale drapsstatistikken fra 2019. Der figurerte Hagen på listen over uoppklarte drap.

Les også: Nå er Anne-Elisabeth Hagen offisielt oppført som drept

- Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept, men vi har jobbet med en hovedhypotese om drap siden før sommeren 2019. Slik saken står nå mener vi derfor det er naturlig at hun kommer inn på statistikken over uoppklarte drap, sa Brøske, politiinspektør i Øst politidistrikt til NRK.

Skosåleavtrykk

I slutten av august 2019 viste politiet frem et skosåleavtrykk og en skotype som var brukt på åstedet som de ønsket opplysninger om. Politiet etterlyste en person som hadde kjøpt disse skoene - type Sprox - i størrelse 44, 45 eller 46, kontant hos en Sparkjøp-butikk i Norge i en tidsperiode fra august 2016 til mai 2019.

- Dette skoavtrykket er det eneste vi har sikret på åstedet som ennå ikke er identifisert, sa Brøske på pressekonferansen.

Les også: Ekteparet Hagens søppel ble hentet før politiet fikk sjekket etter spor

- Vi vurderer skosålen som interessant fordi den er sikret på et sted på åstedet som er relevant for den gjerningen vi etterforsker. Måten såleavtrykket er avsatt på er også interessant, sa Brøske til Nettavisen.

- Vi mener det er sannsynlig at skosåleavtrykket stammer fra en gjerningsperson, og at det er naturlig å tenke at det dreier seg om én person, la Brøske til.

Han ville ikke si noe om avtrykkene som var funnet i boligen til Anne-Elisabeth kunne si noe om hvilke konkrete handlinger som var begått.

Ektepakten ville gitt Hagen nesten alle verdiene

Tom Hagen ville sittet igjen med store verdier ved en skilsmisse fra kona Anne-Elisabeth Hagen, ifølge ektepakten.

Paret giftet seg i 1979 og ifølge ektepakten, signert i 1987, eide Tom Hagen hovedvekten av eiendeler og formue som særeie. Alle Hagens firmaer og aksjeposter står i hans navn, skriver NRK , VG og Dagens Næringsliv.

Kona skulle få en hyttetomt i tidligere Biri kommune, 200.000 kroner i gave fra Tom Hagen og en Citroën BX 14 RE, eller bil av tilsvarende standard. Ektepakten ble i 1993 endret slik at også parets enebolig tilhørte Tom Hagens særeie.

Tom Hagen var ifølge Kapital landets 164. rikeste person i fjor, med en formue på 1,9 milliarder kroner.

Ifølge advokat Mette Yvonne Larsen er ektepakten så urimelig at hun mener Anne-Elisabeth Hagen ville vunnet fram om hun hadde tatt den til retten, skriver VG.

Kjent noen måneder senere

Hagen ble bortført 31. oktober 2018, men bortføringen ble ikke offentlig kjent før 9. januar 2019. Da hadde politiet i Øst allerede etterforsket saken i nesten to og en halv måned.

På en pressekonferanse fortalte politiet at ektemannen Tom Hagen var den siste som hadde sett kona i live, da han kjørte jobb til samme morgen 31. oktober 2018.

Da Hagen kom tilbake til boligen var huset tomt, og han skal ha funnet et trusselbrev. Der skal det angivelig ha vært detaljerte instruksjoner om hvordan familien kunne få Anne-Elisabeth Hagen tilbake. Det skal ha vært et krav om å utbetale løsepenger i form av kryptovaluta, hvis de ønsket å få henne tilbake i live.

Ny bistandsadvokat

Gard Andre Lier er oppnevnt som bistandsadvokat for Anne-Elisabeth Hagens familie.

Lier overtar dermed den rollen som Svein Holden har hatt, fram til han tirsdag ble Tom Hagens forsvarer.

Det var NRK som først skrev at Lier er oppnevnt som Anne-Elisabeth Hagens bistandsadvokat.

Til NTB sier Lier at han er oppnevnt med tanke om at også Anne-Elisabeth Hagens familie kan ha interesser som under en etterforskningsfase bør ivaretas.

– I og med at det er nærmeste familie, altså Tom Hagen, som er siktet, så vil det kunne være ulike interesser i forhold til henne, i forhold til barna og så videre som gjør at de har funnet det riktig at også hun, som mulig avdød, har noen som ivaretar eventuelle interesser hun skulle hatt i saken.