Eldreomsorg var tema i «Debatten» torsdag, etter avsløringene i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg» bak lukkede dører tidligere denne uken.

Der ble eldreomsorgen flere steder i Norge undersøkt ved hjelp av skjult kamera.

Siden har debatten om eldreomsorgen i landet rast, og i ettertid har helseminister Ingvild Kjerkol sagt at folk må gjøre mer for å planlegge egen alderdom.

– Forferdelig dyrt

Det reagerte forfatter og tidligere justisminister Anne Holt da hun møtte Kjerkol under «Debatten».

– Det å ta ansvar for egen alderdom er det veldig godt råd, for de som kan, sa Anne Holt.

– Men nøkkelordet her er kan. For det er nemlig forferdelig dyrt, fortsatte hun.

– Det er et svik

Holt mener funnene i eldreomsorgen er et svik i den sosialdemokratiske modellen.

– Vi lever i et sosialdemokratisk velferdssamfunn. Uansett om statsministeren heter Solberg eller Støre. Vi er enige om at vi skal ta vare på hverandre. Og kontrakten går ut på: Jobb ordentlig, skikk deg noenlunde vel og kollektivet skal plukke deg opp hvis du faller, sa Holt.

Og la til:

– Men disse reportasjene, og manges egne erfaringer viser at vi ikke lenger plukker opp de som faller. Og det er et svik. Det skjønner jeg provoserer veldig mange.

Holt presiserte at problemene i eldreomsorgen ikke er en ny krise.

– Det er ikke din skyld at det ser sånn ut, men det er du som er valgt akkurat nå, og derfor er det ditt ansvar, sa Holt til Kjerkol.

– Flere kan være sjef i eget liv

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarte på kritikken ved å si at regjeringen jobber med å få til en ordning der flere eldre får mulighet til å velge der de skal bo.

– Vi skal legge fram en eldrereform i vår, der vi blant annet ser på dette med bolig og et eldreboligprogram under Husbankens virkemidler. Slik at flere kan være sjef i eget liv og kunne investere i boliger, sa Kjerkol.

– Jeg vil gjenta at det er fagfolk som utgjør tjenester. Det er de som gir helsehjelpen og vi må sikre at vi har tilgang på den viktige ressursen. De som trenger sykehjemsplass, skal få det, sa helseministeren.

– Tolket meg i verste mening

Kjerkol presiserte hva hun mente med utsagnet hun kom med på «Politisk kvarter» tidligere denne uken, om å ta ansvar for egen alderdom.

– Ser du at man kan reagere på det, når svikten er i det offentlige, spurte programleder Fredrik Solvang.

– Jeg sa også veldig mye annet i «Politisk kvarter», svarte Kjerkol.

Og la til:

– Jeg føler noen har tolket meg i verste mening, og det beklager jeg. Det må jeg ta på min kappe, jeg skal kommunisere klart og tydelig, og berolige.

– Og jeg skjønner at folk som Lise Fjeldstad og andre har blitt skremt og bekymret. Og at de ikke synes at jeg viste forståelse og varme nok i den sendingen, sa hun.

– Solberg sa akkurat det samme

Programleder Fredrik Solvang snudde seg deretter mot Tone Wilhelmsen Trøen, stortingsrepresentant i Høyre.

– Det er veldig urettferdig om all skyld skulle havne på Kjerkol, fordi Erna Solberg sa akkurat det samme for noen få måneder siden. Og dette har vært nedfelt i plan etter plan, og perspektivmelding etter perspektivmelding.

– Nettopp at vi må ta mer ansvar for egen alderdom, sa Solvang.

Trøen svarte med å trekke fram utfordringene ved eldrebølgen.

– Vi vet at antall eldre øker veldig. Det er i utgangspunktet fint, at vi lever lenger. Men vi vet at dess eldre vi blir, dess flere helseutfordringer får vi.

– Derfor vi må gjøre begge deler, vi må sørge for at hver og en av oss også fortsetter å ta ansvar, også for egen alderdom. Men det er ikke vårt ansvar alene. Jeg mener også at kommunene har mye ansvar, sa hun.