RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bare 51 prosent av pasientene som ankom sykehus med alvorlig skade i 2013, hadde fått hjelp av anestesilege under transport med bil eller luftambulanse. Illustrasjonsbilde norske luftambulanser.
Bare 51 prosent av pasientene som ankom sykehus med alvorlig skade i 2013, hadde fått hjelp av anestesilege under transport med bil eller luftambulanse. Illustrasjonsbilde norske luftambulanser.

Annenhver alvorlig skadde får ikke luftambulanse

Halvparten av de alvorlige skadde som kom til sykehus i 2013 hadde ikke fått hjelp av luftambulanse eller anestesilege, ifølge en ny rapport. Prioriteringen bør bli bedre, mener forskerne bak rapporten.

– Vi er overrasket over at evnen til å plukke ut pasienter som trenger helikopter er så dårlig som den ser ut til å være, sier Torben Wisborg til Nationen. Han er professor ved Universitet i Tromsø og leder for Nasjonal Kompetansetjeneste for Traumatologi ved Oslo universitetssykehus.

Undersøkelsen han og tre forskerkolleger står bak slår fast at hardt skadde pasienter, med behov for luftambulanse og anestesilege, ikke har fått det. Alvorlig skadde pasienter betyr i denne sammenheng pasienter med en tilstand som én av fem dør av.

Bare 51 prosent av pasientene som ankom sykehus med alvorlig skade i 2013, hadde fått hjelp av anestesilege under transport med bil eller luftambulanse.

Og det er ikke ressursene det står på. Norge har 19 ambulanse- og redningshelikoptre med anestesilege på vakt døgnet rundt, 365 dager i året. Også bilambulanse kan bemannes med anestesilege ved behov.

– Ressursene er kjempebra. Utfordringen er å fordele dem riktig. Vi må forvente at vi bruker luftambulanse til de rette pasientene, sier professoren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere