Ullevål sykehus har påvist det nye coronaviruset hos en av sine ansatte.

SISTE: BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av koronaviruset

Den ansatte hadde vært på ferie i Nord-Italia, og vedkommende var på jobb på øyeavdelingen mandag og tirsdag. I tillegg har fire andre fått luftveissymptomer.

Les også: Oslo Børs avsluttet uka i rødt – verste uke siden 2011

– Vi vil informere om at vi nå i ettermiddag har påvist coronavirus hos en av våre ansatte. Den ansatte jobber på øyeavdelingen og har vært på jobb mandag og tirsdag denne uka, opplyser administrerende direktør for Oslo universitetssykehus,Bjørn Atle Bjørnbeth, på en pressekonferanse.

Ifølge VG spurte den ansatte tirsdag morgen om en test var nødvendig, men da ble ikke noe gjort.

- Vedkommende fikk beskjed da om at det ikke var nødvendig. Det kan bero på at vedkommende hadde veldig lette symptomer, sier medisinsk direktør Hilde Myhren til VG.

I forbindelse med dette har sykehuset iverksatt grønn beredskap. Grønn beredskap betyr krisestab, og at de kaller inn ekstra personell.

– Grunnen til det er at vi trenger å omdisponere ressurser og personell, for å drive informasjon og oppsporing av pasienter som har vært på øyeavdelingen mandag og tirsdag denne uka, sier Bjørnbeth.

Sykehuset opplyser at de har full oversikt over antall pasienter som har vært i kontakt med den seksjonen hvor den smittede jobber.

Smittevernlege, Egil Lingaas, sier til VG at de går ut fra at det er snakk om flere hundre personer de må ringe.

– Med både pasienter og ansatte skal det være snakk om noen hundre personer som vedkommende har vært i kontakt med, opplyser Bjørnbeth.

- Alvorlig for Ullevål

Områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet anser ikke situasjonen i Norge som mer alvorlig totalt sett, selv om det sjette tilfellet av koronasmitte i landet ble bekreftet fredag.

– Det er situasjonen på Ullevål som er alvorlig. Det er en alvorlig situasjon for det sykehuset, sier han til NTB.

Ullevål sykehus hasteinnkalte til en pressekonferanse klokken 18.45 fredag kveld.

Fram til fredag ettermiddag var fem nordmenn bekreftet smittet av coronaviruset, men nå er altså tallet steget til seks.

Fire smittet i Sverige

Italia er med over 650 smittede og 17 døde fortsatt landet som er hardest rammet i Europa. Men i flere andre land innføres det nå fortløpende tiltak for å håndtere spredningen.

I Sverige er ytterligere fire personer smittet av det nye coronaviruset, opplyser helsemyndighetene. Totalt er elleve personer registrert smittet i Sverige. Ett av de nye smittetilfellene er funnet i Stockholm, ett i Uppsala og ett i Jönköping.

Sporing av et tilfelle som ble kjent i Stockholm torsdag, førte til at to nye tilfeller kunne påvises i dag, opplyser helsemyndighetene i Region Stockholm. De to er nå isolert på Karolinska Universitetssjukhuset.

Island har registrert sitt første virustilfelle fredag, mens Danmark har oppdaget sitt andre.

På Island er det en middelaldrende mann som hadde vært på skiferie i Italia som er smittet. Han er innlagt på isolat på universitetssykehuset i Reykjavik, og er ikke alvorlig syk, opplyser islandske myndigheter.

Også i Danmark er det en person som har vært på skiferie i Italia som er rammet. Han er isolert i sitt hjem, og er i løpende kontakt med helsepersonell.

WHO skjerper risikovurderingen

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppgraderer sin risikovurdering av koronaviruset til «svært høyt» nivå.

– Vi har nå økt vår vurdering av risikoen for spredning og effekt av covid-19 til «svært høyt» på globalt nivå, sier WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse i Genève.

Den vedvarende økningen i antallet tilfeller og land som er omfattet er «åpenbart av bekymring», konstaterer FN-organet.