REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Med røde og hvite roser samlet flere hundre departementsansatte seg for første gang foran Høyblokka i regjeringskvartalet etter terrorangrepet mandag klokken 12.

Statsminister Jens Stoltenberg talte til de ansatte, som sørger over tapet av kjære kolleger som mistet livet da bomben gikk av den 22. juli.

- I dag samles vi alle sammen for å minnes de døde, vise respekt for de skadde og takke alle som hjalp til. Vi samles også for å ta vare på hverandre, sa Stoltenberg.

Stoltenberg: - Mange har jobbet i dyp sorg

- Tung dag for mange
De ansatte var kledt i svart, noen holdt rundt hverandre og flere var tydelig preget av det de så - en rasert arbeidsplass på nært hold.

Navnene på det åtte omkomne ble også lest opp, og det ble deretter holdt ett minutts stillhet.

- Jeg synes det var et flott arrangement, og et verdig arrangement i en krevende tid. Jeg tror mange ansatte satte pris på det, sier fornyings-, administrasjons og kirkeminister Rigmor Aasrud til Nettavisen etter minnemarkeringen.

- De synes det var fint at vi hadde dette arrangementet, en dag som nok er ganske tung for veldig mange, sier Aasrud.

Flere av de ansatte var på jobb i regjeringskvartalet da bomben gikk av, mens andre hadde ferie og hadde mandag sin første arbeidsdag etter sommerferien.

Minnemarkering på UIO: - Vi savner hver enkelt av de 77 døde med smerte

- Gi hverandre en klem
Aasrud sier hun er glad for å se sine ansatte samlet i regjeringskvartalet.

- Det er veldig godt å se de ansatte. Jeg har vært mye rundt på kontorene, og har prøvd å være litt i gangene under her. For det er veldig mange som har gjort en kjempejobb der, og det har vært godt. Og jeg tror veldig mange føler at det er godt å være i nærheten til hverandre, sier statsråden.

- Hva gjør dere for å hjelpe de ansatte som sliter etter det som har skjedd?

- Vi har en aktiv bedriftshelsetjeneste som har vært noe supplert med tiltak nå, og det må vi måtte fortsette med, det profesjonelle. Og så er min oppfordring at man må ta litt ansvar for hverandre, være en god kollega, gi hverandre en klem og gi omsorg, det tror jeg er det beste vi kan gjøre, sier Aasrud.

- Vet ikke hvor lang tid
- Vet dere nå hvor lang tid det kan ta før alt er bygget opp igjen?

- Vi vet ingenting om det. Det er det helt umulig å vite noe om på dette tidspunktet. Vi har ikke begynt å gjennomgå bygningsmassen ordentlig ennå. Om det går an å rehabilitere, og om det må rives, det er det for tidlig å ta noe standpunkt til, sier Aasrud.

- Men har dere klart å skaffe kontorer til alle de ansatte i departementene som er rammet?

- Det er ikke mangel på lokaler, men vi mangler fortsatt noen klareringer rundt sikkerheten på noen av lokalitetene. Vi har mange nok lokaler, og håper vi skal få fordelt de lokalene i løpet av veldig korte dager når vi får klarering fra politiet, sier hun.

- Viktigst å ta var på hverandre
Flere statsråder var til stede under minnemarkeringen. I tillegg til statsminister Jens Stoltenberg og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, deltok blant annet justisminister Knut Storberget og finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Det var en veldig fin, verdig og god markering. Det er viktig at vi møtes, for her er det jo folk som er direkte berørt. Det var jo et angrep mot regjeringskvartalet, og det var et angrep mot folkestyret. Så det var viktig at denne samlingen var, og det er viktig at vi nå står sammen, sier Johnsen til Nettavisen.

Selv har Johnsen måtte bytte kontor, siden finansdepartementets lokaler ligger i en av bygningen som ble rammet av terrorbomben.

- Jeg er tilbake på kontoret, men ikke på mitt ordinære kontor. Men finansdepartementet bygningsmessig er solid. Vi er stort sett alle tilbake igjen, og det er jeg veldig glad for, sier han.

- Hva tenker du om veien videre nå, det vil jo ta lang tid før bygningene er satt i stand igjen?

- Det får vi komme til. Nå er det viktig at vi tar vare på hverandre og bearbeider sorgen, og så får vi ta de andre tingene i tur og orden. De fysiske bygningsmessige tingene kan du alltid ta, men det viktigste er at vi tar vare på hverandre som mennesker, sier Johnsen.

Stoltenberg: - Viktig å samles
Statsminister Jens Stoltenberg er også fornøyd med dagens minnemarkering.

- Det har vært en verdig minnestund for de menneskene som mistet livet. Det har vært viktig å vise respekt for alle de som er skadd, og gi uttrykk for omsorg for alle de etterlatte og for alle de pårørende, sier Stoltenberg til pressen etter makeringen.

Også han påpeker at det nå er viktig å samles.

- Det er viktig å være sammen, det er viktig å samles. Det er første gang alle de ansatte i regjeringskvartalet har anledning til å være sammen, og det føler vi selv, og det er rådet vi får fra fagfolk, at det er viktig å samles og være sammen, slik at vi får gitt uttrykk for omsorg for hverandre, sier statsministeren.

Her kan du lese hele Stoltenbergs tale ved minnemarkeringen