RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansatte snoket og spredde pikante pasientopplysninger

Foto: Helge Johnsen (Firda)
- Krenkende og en ekstra bør, sier pasient.

Etter at en kvinne opplevde at to tilsatte ved Førde sentralsykehus spredde pikante pasientopplysninger om henne, er Helse Førde meldt til Fylkesmannen for grove brudd på taushetsplikten.

- Jeg opplever det som hendte som krenkende og som en stor, ekstra bør i en situasjon der jeg var svært sårbar. Når taushetsplikten i dette tilfellet også ble brutt av helsepersonell som var godt voksne og hadde mange års erfaring, mener jeg det er grunn til å stille spørsmål om det rår en ukultur i organisasjonen, sier den aktuelle pasienten til Firda.

Pasientombudet: - Dette er ille
Pasientombud Ove Mjåtveit mener det er ille at det igjen viser seg å ha skjedd taushetsbrudd i Helse Førde.

- De tilfellene som har blitt kjent, gjelder alle Førde sentralsykehus. Jeg kjenner ikke til slike saker fra lokalsykehusene eller fra andre miljøer i Helse Førde, sier Mjåtveit.

Han er klar på at hvert taushetsbrudd er ett for mye, og synes det er urovekkende at problemet fremdeles dukker opp, etter flere uheldige episoder for vel et år tilbake.

Avslørte snokerene
Kvinnen det gjelder var i fjor sommer innlagt ved FSS etter å ha «møtt veggen» og fått både fysiske og psykiske problemer. Senere oppdaget hun at helseopplysningar om henne hadde blitt kjent, både blant privatpersoner og i en organisasjon hun er medlem i.

- Jeg tok til å undersøke saken og ble klar over at minst to personar hadde brakt ut sensitiv informasjon om meg, forteller kvinnen til Firda.

- Jeg ga de en sjanse til å kontakte meg, dersom de ville unngå at navnene deres havna på Fylkesmannens bord. En av de vedgikk da å ha brutt taushetsplikten, og beklaget veldig at dette hadde skjedd. Den andre – som sitter enda høyere i systemet – fortalte at opplysningene hadde kommet utenifra, men at vurderingsevnen hadde sviktet, og at vedkommende hadde vært med på å bringe de videre. Denne personen er tilsatt på en annen avdeling enn der jeg var lagt inn, forteller kvinnen til Firda.

Helse Førde sin fungerende kommunikasjonsdirektør Hanne Alver Krum sier til Firda at brudd på taushetsplikten aldri skal skje, og at helseforetaket ser alvorlig på tilfellene som nå er blitt kjent.

Les flere saker i Firda her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere