RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansatte valgfuskmistenkt

Sist oppdatert:
McCain-kampanjen har gitt 175.000 dollar til et firma som er mistenkt for valgjuks i flere stater.

Ifølge McCain-kampanjens regnskap skal overføringen til firmaet Lincoln Strategy blitt gjort i juni. Pengene skulle brukes til «å registrere velgere», skriver Huffington Post.

Deleier i Lincoln Strategy, Nathan Sproul, er en kjent republikaner som har vært etterforsket en rekke ganger, mistenkt for å ha utelatt demokratiske velgere og kastet registreringsblanketter.

«Bryter med loven»
I et brev til justisdepartementet i oktober i fjor skrev styreformann John Conyers i Kongressens justiskomité at Sprouls virksomhet «helt klart utelater stemmer og bryter med loven».

Den Republikanske nasjonale komiteen betalte også minst 37,000 dollar for velgerregistrering. Sproul selv har donert 30,000 dollar til McCains kampanje.

Hodebry
Overføringen på 175.000 dollar kan imidlertid skape hodebry for McCain.

I ukevis har republikanerne forsøkt å knytte Obama til velgerregistreringsgruppen ACORN, som også har blitt beskyldt for valgfusk.

LES MER HER: - Har avdekket storstilt valgfusk

En rekke anklager
- I ACORN er man ikke sikre på hva som foregår, mens Sproul har en lang historie med å gå over streken i den hensikt å oppnå fortjeneste, som regel av en vesentlig karakter, sier politisk rådgiver i Arizona som har fulgt Sprouls karriere til Huffington Post.

Det republikanske kongressmedlemmet Chris Cannon uttalte under en høring i fjor at «forskjellen mellom ACORN og Sproul er at ACORN ikke kaster eller endrer velgerregistreringsskjemaer etter at de har blitt fylt ut».

Makulerte registreringsblanketter
Sprouls forhistorie er fylt med anklager om politiske ugjerninger. I 2004 ble Sproul & Associates (det tidligere navnet på Lincoln Strategy) anklaget for å ha forsøkt å kassere demokratiske registreringsskjemaer i Nevada. Samme år skal han ha instruert en stemmeverver til bare å akseptere republikanske registreringsskjemaer i tillegg til å makulere de demokratiske.

I Minnesota ble firmaet hans beskyldt for å sparke ansatte som kom tilbake med demokratiske registreringsblanketter i forbindelse med nominasjonsprosessen. Andre skal ha blitt fått 13 dollar i timen pluss 3 dollar i provisjon for alle stemmeregistreringer som ikke var demokratiske.

Tilbakeviser anklagene
Stemmeververe skal også ha blitt fortalt at de skulle late som om de var upartiske og skjule at de jobbet for republikanerne, særlig i samtaler med media.

Sproul selv har tilbakevist alle anklager. Han hevdet dette bare var uttalelser fra misfornøyde ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere