RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansetter ikke folk over 55 år

(ISF)
Sist oppdatert:
Årsaken er høye pensjonskostnader.

Institutt for samfunnsforskning (ISF) ansetter nødig noen fra UoH-sektoren over 55 år. Årsaken er høye pensjonskostnader, skriver Forskerforum.

– Det kan være veldig risikabelt å ansette en som har lang opptjening i Statens Pensjonskasse og høy lønn. Vi vegrer oss derfor for å ansette noen fra universitets- og høyskolesektoren som er 55 +, sier Ann-Helén Bay, direktør ved ISF, til nettstedet.

- Ulempen er høye kostnader
Hun sier videre at når økt forskermobilitet diskuteres, glemmes hverdagslige faktorer som pensjonsordninger, og fremhever at selv om ISF er et privat forskningsinstitutt, så er det fra gammelt av medlem av Statens Pensjonskasse (SPK). Det har mange fordeler for arbeidstakere fra universitets- og høyskolesektoren, men ulempen er høye kostnader for instituttet, påpeker hun.

Underskudd i regnskapet
SPK tilbyr ytelsesbasert pensjonsordning, der man som arbeidstaker er garantert 66 prosent av sluttlønn i pensjon, når folketrygden er regnet med. Men for å kunne garantere denne utbetalingen må arbeidsgiver sette av midler til framtidige pensjonsutbetalinger, etter årlige aktuarberegninger, skriver nettstedet. Dette kan vise seg som et underskudd i regnskapet.

UoH-sektoren og statlige forskningsinstitutter har ikke samme krav til å regnskapsføre framtidige pensjonsforpliktelser.

I strid med diskrimineringsvernet?
Mariann Helen Olsen, advokatfullmektig i Forskerforbundet, synes det er trist at arbeidstakere over 55 år brukes som brekkstang i pensjonsdebatten.

– Det kan være i strid med diskrimineringsvernet av eldre arbeidstakere å utelukke noen på grunn av at de er dyre pensjonsmessig. Det disse søkerne måtte koste ekstra, tjener man vel dessuten inn i form av vedkommendes lange erfaring og høye kompetanse?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere