RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansiktet ødelagt av rynkeprodukt

Sist oppdatert:
- Jeg trodde jeg skulle dø, sier Jonna Gredsted.

(SIDE2): Danske og norske pasienter advarer mot bruk av produktet som skal glatte ut rynkene.

- Jeg trodde jeg skulle dø, sier danske Jonna Gredsted om smertene hun fikk etter å ha blitt behandlet med produktet Aquamid.

I tv-dokumentaren «Testen» på danske DR1 forteller hun hvordan Aquamid ødela livet hennes.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

  • Aquamid består av 97.5%; vann og 2.5%; polyacrylamid.
  • Produktet er et såkalt «filler» - et stoff som fyller opp huden på lik linje med mer kjente stoff som Restylane.
  • Aquamid brukes for å fylle ut rynker rundt lepper hake og nese, og gi fyldigere lepper.
  • Behandlingen er permanent. Mens mange fillere (som Restylane) forsvinner fra huden, er aquamid laget for ikke å forsvinne.
  • Flere klinikker i Norge tilbyr behandling med Aquamid.

Kilde: Lommelegen.

- Jeg ville fjerne rynker mellom overleppen og nesen, samt de dype furene på begge sider av munden. Jeg leste om Aquamid, og at det var gjennomprøvet, ufarlig og ikke giftig, sier hun.

Til sykehus
Men for Gredsted var produktet langt annet en ufarlig. Hun fikk infeksjon i ansiktet. Klinikken som utførte behandlingene lot henne gå på antibiotika.

Behandlingen gjorde henne noe bedre, men hver gang hun sluttet med antibiotika så blusset byllene på hud og lepper opp igjen.

Til slutt ble Gredsted innlagt på Gentofte Hospital der legene skar ut geleen fra ansiktet hennes.

Klumper i huden
- Det blir aldri som før. Jeg har noen små knuter på leppene, og så har det dannet seg et slags bindevev på hver side av munnen. Det føles som store knuter som strammer, sier hun.

DR1 har også snakket med Signe Ann. Hun sprøytet Aquamid inn i ansiktet for å glatte ut rynker og gi fyldigere lepper. I dag opplever hun at stoffet, som skulle holde seg bløtt, begynner å klumpe seg. Huden omkring de harde kulene blir rødt, hovent og gir store smerter.

- Hver gang det er smerte så vet jeg at det utvikler seg. Nå har jeg levd i konstant frykt i fire og en halv måned, og det er psykisk nedbrytende.

- Jeg var utilfreds med rynkene. Det var et ganske lite inngrep, men det fikk katastrofale følger, sier 33-åringen. I dag holder hun klumpingen i sjakk med binyrebarkhormon og antibiotika. Men reaksjonen hennes har ført til at det er stoffer hun ikke kan bruke resten av livet. Til slutt kan hun bli nødt til å skjære det ut av ansiktet.

Også i Norge har Aquamid hatt misfornøyde brukere. På plastikkirurgi.no fortalte en bruker tidligere denne måneden at hun har fått tydelige kanter rundt leppene etter å ha fått injisert stoffet. 1,3 milliliter skal ha gjort at «...jeg ser ut som en blanding av gås og hund» skriver hun.

2 prosent risiko
Lommelegen.no skriver hudlege Kjetil Guldbakke at en studie av 101 pasienter som ble behandlet med Aquamid, viste at 86 prosent fikk et godt resultat. Flere fikk kortvarige reaksjoner, men disse ble knyttet til selve injeksjonen av Aquamid, og ikke stoffet i seg selv.

To prosent fikk langvarige komplikasjoner. Én person utviklet en cyste som måtte fjernes. En annen fikk kroniske smerter i leppene. Guldbakke skriver også at vi ikke kjenner til langtidsvirkningene av Aquamid, og understreker at han fraråder denne behandlingen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere