RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anslår inntil 50.000 asylsøkere neste år


Tidligere i høst har anslagene vært at 23.000 asylsøkere vil komme til Norge i år og 33.000 neste år. Denne gruppen asylsøkere kom over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes i forrige uke.
Tidligere i høst har anslagene vært at 23.000 asylsøkere vil komme til Norge i år og 33.000 neste år. Denne gruppen asylsøkere kom over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes i forrige uke. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen anslår at mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere vil komme til Norge neste år, erfarer NTB.

Tidligere i høst har anslagene vært at 23.000 asylsøkere vil komme til Norge i år og 33.000 neste år.

Regjeringen legger fredag fram sitt såkalte tillegg til neste års statsbudsjett. Tillegget handler om hvordan asyltilstrømningen skal håndteres i 2016 og årene etter.

Vil koste 70 milliarder

NRK meldte fredag at den kraftig økte asyltilstrømningen vil koste Norge 70 milliarder kroner ekstra de nærmeste seks årene.

Statsminister Erna Solberg (H) kaller den økte strømmen av flyktninger en formidabel og kostnadskrevende oppgave. Den innebærer også at flere må bosettes de neste to årene.

Det siste kostnadsoverslaget er på 9,5 milliarder kroner, og det har vokst raskt i det siste. Derfor gjentar statsministeren varslene om at det vil komme innstramming.

– Vi kan ikke lenger bruke like mye penger alle steder, sier hun og legger til at systemet i Norge ikke bør skille seg for mye fra landene rundt, sier statsminister Erna Solberg.

Vil redusere ytelsene

Ytelsen til asylsøkere reduseres generelt med 20 prosent, men med 10 prosent for enslige mindreårige og barnefamilier, etter det NTB erfarer.

Samtidig foreslår regjeringen å endre botiden fra tre til fem år. I realiteten betyr det at de fleste som kommer nå, i fremtiden vil få opphold i Norge i fem år, før oppholdsgrunnlaget blir vurdert på nytt før permanent oppholdstillatelse blir gitt.

Statsminister Erna Solberg (H) har også tidligere åpnet for kutt i ytelsene, ettersom asyltilstrømningen blir langt større enn det som hittil har vært antatt.

Regjeringen legger fredag fram sitt såkalte tillegg til neste års statsbudsjett. Tillegget handler om hvordan asyltilstrømningen skal håndteres i 2016 og årene etter

Den stadige økningen av asylsøkere som kommer til Norge betyr at behovet for bosetting i kommunene også øker. I 2016 og 2017 kommer trolig rundt 60.000 personer til å trenge et sted å bo.

Vil styrke politibudsjettet for å takle asylstrøm

Asyltilstrømningen får regjeringen til å styrke politibudsjettet med 350 millioner kroner neste år, etter det NTB erfarer.

14,8 av de nye millionene går til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Dette skal gi 378 nye stillinger i politiet og 17 nye til PST, ifølge NTBs opplysninger.

170 av politistillingene er knyttet til registrering og oppfølging av asylsøkere i Politiets utlendingsenhet (PU). 23 av stillingene er øremerket Øst-Finnmark politidistrikt, som har måttet håndtere en kraftig økt asyltilstrømning over grensestasjonen Storskog.

Regjeringen legger fredag fram sitt tillegg til neste års statsbudsjett. Tillegget handler om hvordan asyltilstrømningen skal håndteres i 2016 og årene etter.

Der økes også bidraget til EUs støttekontor for asylsøkere og bevilgningen til retur og styring av asyl- og flyktningstrømmen, erfarer NTB.

Les også: – Forsikringsselskaper sier opp avtaler etter asylbranner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere