*Nettavisen* Nyheter.

Antall anmeldte overfallsvoldtekter halvert

VISEPOLITIMESTER: Hans Halvorsen i Oslo politidistrikt er opptatt av at ofre som blir utsatt for overfallsvoldtekt kommer seg raskt til legevakten eller til politiet for å sikre DNA. Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Men visepolitimester Hans Halvorsen vet ikke hva nedgangen skyldes.

14.01.13 16:15

POLITIHUSET GRØNLAND (Nettavisen): I 2011 ble 55 overfallsvoldtekter anmeldt til politiet i Oslo. I 2012 er antallet nær halvert, med kun 29 anmeldte tilfeller.

Politiet har ennå ikke oversikt over hvor mange antatte gjerningsmenn som er pågrepet for voldtektene som ble anmeldt i 2012.

- Flere av sakene er ennå under etterforskning, og vi har ikke oversikt over antallet pågrepne gjerningsmenn. Men vi har treff på flere i DNA-registeret, sier visepolitimester Hans Halvorsen til Nettavisen.

- Jobber med å få ned saksbehandlingstiden
På en Oslo-politiets årlige pressekonferanse mandag presenterte politimester Hans Sverre Sjøvold statistikk for politidistriktets arbeid innenfor de store satsingsområdene i 2012.

Samlet sett er det liten endring i antall anmeldte seksualforbrytelser, i 2012 ble 608 saker anmeldt til politiet mot 637 i 2011.

Politiet har i løpet av fjoråret fått kritikk for å bruke for lang tid på etterforskningen i voldtektssaker.

Les også:

- Det er ingen grunn til å si at det er noen økning i antallet voldtekter, eller at det skal være mer utrygt å bevege seg i det offentlige rom. Vi jobber med å få ned saksbehandlingstiden, sa Sjøvold under pressekonferansen.

Visepolitimester Halvorsen mener det er vanskelig å definere hva som er en overfallsvoldtekt. Politiet har ikke en egen legal definisjon på overfallsvoldtekter. Overfallsvoldtekter klassifiseres av politiet som voldtekt etter straffelovens paragraf 192, 1. og 2. ledd, eller 3. ledd som dekker spesielt grove eller særlig krenkende voldtekter.

Tips til saker? Kontakt Vaktsjef@Nettavisen.no

- Ikke vårt inntrykk at noen vegrer seg
I 2011 hadde alle pågrepne gjerningsmenn utenlandsk etnisitet. Halvorsen ønsker ikke å kommentere etnisiteten til de mistenkte og pågrepne for overfallsvoldtektene i 2012.

- Tror du oppmerksomheten rundt ofre som har opplevd prosessen etter anmeldelse som vanskelig har ført til at færre har valgt å anmelde i fjor?

- Det er ikke vårt inntrykk at noen vegrer seg, men vi har forståelse for at noen kan oppleve det som en utfordring. Vi ser heller at når det er oppmerksomhet rundt det så får vi også inn anmeldelser i eldre saker, fra folk som kanskje har opplevd dette for lang tid tilbake, sier han.

Han er opptatt av at ofre skal ta hurtig kontakt med overgrepsmottaket eller aller helst politiet, for å sikre biologiske spor.

- Det som er viktig for oss i denne typen saker er å få sikret spor. Ofte er det få vitner til stede, få tilgjengelige bevis og lite bevismateriale. I flere av sakene våre får vi treff på DNA, men ikke treff på en person med en gang. Da kan vi kanskje få treff om vi får fatt i personen en annen gang, sier han.

Økning i vinningskriminalitet
Politimester Hans Sverre Sjøvold trakk fram flere sentrale saker politiet har brukt store ressurser på i året som gikk, blant annet 22. juli-saken og etterforskningen av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Videre fortalte han om politiets største storbyutfordringer.

- Vi har 20 nødanrop i timen og ti loggførte oppdrag hver eneste time. Oslo-politiet opplever en kraftig urbanisering i sentrum på godt og vondt. Oslos bysentrum er vår klare prioritering, sa politimesteren, og la til at den volummessig største utfordringen for politiet er vinningskriminalitet, som har økt med åtte prosent sammenlignet med 2010.

- Vinningskriminaliteten beskriver Oslos utfordring som hovedstad. I forbindelse med vinningslovbruddene er det slik at halvparten av de kriminelle som utfører handlingene ikke har fast tilholdssted i Oslo. Vi har pågrepet personer med 99 ulike nasjonaliteter, sa han.

Mer vold og lommetyverier
Visepolitimester Roger Andresen opplyste at lommetyveriene har økt eksplosivt de siste årene.

- Vi har sett en betydelig økning de siste to årene. Selv om det ofte er små verdier som stjeles så er vi opptatt av at Oslos innbyggere skal føle seg trygge. Vi oppretter derfor ti stillinger til lommetyvgruppen i sentrum, sa han.

Statistikken viser en økning i i antall anmeldelser for fysisk vold. Det mener politiet langt på vei skyldes at byens innbyggertall vokser. Likevel sa politimester Hans Sverre Sjøvold at arbeid for å avdekke mishandling i familieforhold og nære relasjoner.

- Selv om tallene er stabile skal vi gjøre en betydelig innsats for å bli bedre på dette området. målet er å få ned saksbehandlingstiden, sa Andresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.