RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Antall barnedødsfall halvert

Bergen (NTB): Barnedødeligheten i Norge er mer enn halvert på under 20 år. Hovedårsaken er en kraftig nedgang i antall krybbedødsfall.

I 1991 døde 387 norske barn før de hadde rukket å fylle ett år. I 2007 var tallet redusert til 185, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Krybbedødsfall er redusert med hele 90 prosent. De siste par årene har mellom 15 og 20 barn dødd i krybbedød i Norge. Mot slutten av åttitallet var det nærmere 150 slike dødsfall i året. Toppåret var 1989 med 142 dødsfall.

Den viktigste faktoren som bidro til å redusere tallet på krybbedødsfall, var ny forskning gjort i Bergen som viste at barnets sovestilling hadde mye å si, og at risikoen ble kraftig redusert hvis barnet ble plassert på ryggen, ikke i mageleie.

- Vi er veldige stolte av dette. Dette er det enkelttiltaket som har reddet flest liv i Norge, sier seksjonsoverlege Hallvard Reigstad ved Barneklinikken i Helse Bergen til Bergens Tidende.

Dødsfallene blant nyfødte i dag, har stort sett sammenheng med store misdannelser, hjertefeil eller alvorlig kromosomfeil. Svært tidligfødte barn er også utsatt for spedbarnsdød. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere