*Nettavisen* Nyheter.

Antall kalorier påvirker kreftrisiko

Foto: Thinkstock

Vil en kalorifattig diett redusere risikoen for å utvikle kreft?

27.05.12 10:38

(SIDE2:) Nettopp dette spørsmålet ønsker den danske forskeren Lene Mellemkjær å finne svar på.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kosthold påvirker kreft
Flere forsøk viser at dyr har mindre risiko for å få kreft hvis de spiser mindre enn normalt. Nå vil en dansk forsker finne ut om det samme gjelder for mennesker, skriver forskning.no.

Med data fra 30.000 anoreksipasienter vil Lene Mellemkjær undersøke om mindre mat beskytter mot kreft. En rekke laboratorieforsøk har nemlig vist at mus og aper er mindre utsatt for å få kreft hvis de går på kalorifattig diett.

Lene Mellemkjær er humanbiolog hos danske Kræftens Bekæmpelse og nå skal hun undersøke forekomsten av kreft blant mennesker som over en lenger periode har spist en kalorifattig kost. Alle deltakerene har vært så syke av spiseforstyrrelsen anoreksi at de i løpet av de siste 40 årene har vært innlagt på sykehus.

I samarbeid med forskere fra Sverige og Finland samler inn hun opplysninger om nesten 30 000 pasienter. Mellemkjær skal sammenligne anoreksipasientene med en kontrollgruppe.

Dermed kan hun se om anorektikerne får sjeldnere kreft. Forskningsprosjektet er bare ett av mange som viser at kosthold påvirker kreftceller.

Bremser utviklingen til svulster
Allerede i 1909 implanterte en tysk forsker kreftsvulster i mus. Forsøket viste at svulstene vokste mye langsommere når musene fikk færre kalorier gjennom kosten.

Et annet forsøk har vist at apers risiko for å få kreftsykdommer blir halvert når de inntar færre kalorier enn de pleier. Men hittil har undersøkelser av mennesker ikke gitt noe klart resultat.

Forskeren påpeker at undersøkelsen har svakheter fordi anoreksipasientene ikke har levd helt vanlige liv. De har ofte vært feilernært, og forskerne kan ikke ta høyde for røyking, trening eller andre vaner. Undersøkelsen vil derfor ikke til å gi entydige svar, men Mellemkjær håper på at prosjektet skal fungere som en brikke i det store puslespiller.

- Vi prøver å finne ut hvordan man på sikt kan reduserer kreftrisikoen, sier hun.

LES OGSÅ: Mat mot kreft

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.