Gå til sidens hovedinnhold

Antall koronatilfeller i Oslo doblet den siste uken: - Vi er bekymret

Den siste uken har antall smittede i Oslo doblet seg. Se tall for bydelene.

OSLO (Nettavisen): Fra uke 32 til uke 36 hadde Oslo kommune omtrent 100 nye smittetilfeller i uken.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronaviruset

I uka som gikk, uke 37, ble det registrert totalt 210 nye tilfeller med Covid-19, ifølge Oslo kommunes egen rapport. Det er betydelig flere enn uken før (114).

Oslo ligger på en femteplass over nordiske regioner med høyest smittetrykk, skriver VG.

- Vi er bekymret over smitteutviklingen i Oslo, og følger situasjonen nøye. Avhengig av utviklingen de neste dagene vil vi vurdere å sette inn nye og strengere tiltak allerede neste uke, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ifølge en pressemelding.

Les også: Oslo kommune vurderer å stramme inn korona-tiltakene

Nakstad: - Mer bekymret for Oslo

- Oslo har en jevnere stigende trend, og det gjør at vi over tid er mer bekymret for Oslo enn Bergen. Fordi det ser ut som det hele tiden kommer nye lokale utbrudd som er av en viss størrelse, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

Les også: Nakstad: Mer urolig for smittesituasjonen i Oslo enn Bergen

Har ikke skjedd siden april

- Det har ikke vært registrert over 200 tilfeller en enkeltuke siden uke 16 (i april), skriver Oslo kommune i sin statusrapport.

Det ble registrert nye smittetilfeller i alle bydeler i uken som gikk – flest i bydel Gamle Oslo (28) og bydel Frogner (27).

Bydel Gamle Oslo hadde også størst økning i antall nye tilfeller fra uke 36 til 37.

– Det ser ut som den trenden fortsetter også denne uken, sier Oslos smittevernoverlege Frode Hagen til VG.

Ifølge Oslo kommunes egen statistikk er det så langt denne uka registrert 190 nye smittetilfeller.

Reklame: Nå kan du teste deg for korona hjemme

Klikk her for å se koronastatistikk for Oslo kommune

Gamle Oslo på topp

Per 18. september klokka 09.30 viser tallene for smittetrykket i Oslo at bydelene Gamle Oslo, St. Hanshaugen, Sagene og Alna skiller seg ut - alle med over 90 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Gamle Oslo er på topp med 100,6 smittede per 100.000 (59 nye tilfeller).

Alna er fredag på topp blant bydelene i akumulerte tall, antall smittetilfeller siden utbruddet startet (451), mens totaltallet for Oslo har nådd 3947.

I helseetatens siste statusrapport er smittetrykket oppgitt i smittede per 10.000 i befolkningen. Dette tallet var for Oslos del 55 per 14. september. Bydelene Stovner og Alna skilte seg ut med flest registrerte smittede som andel av befolkningen (henholdsvis 89 og 88). Lavest forekomst av registrerte smittede i forhold til folketallet, var det i bydel Nordre Aker (35), ifølge denne rapporten.

Les også: Hva er egentlig langtidsvirkningene av covid-19? Forskerne klør seg i hodet

Flest i aldersgruppen 20-29

Det er flest smittede blant unge voksne i 20-årsalderen og 30-årsalderen, viser Oslos koronastatistikk. I uken som gikk, ble det registrert klart flest nye smittetilfeller blant 20–29-åringene. I denne aldersgruppen har det dessuten vært en betydelig økning i antall nye tilfeller sammenlignet med uken før.

Oslo: - Har god testkapasitet

Oslo kommune opplyser at testkapasiteten er god og at det nå bare er en arbeidsdag ventetid på å få testet seg.

- Oslo har god testkapasitet og god kvalitet på smitteoppsporing. Likevel ser vi med uro på at smittetallene øker. Det er bekymringsfullt at smittesporingen ikke klarer å identifisere smittested for alle. Det kan bety at vi alle må bli mer oppmerksom på hvor vi ferdes, hvem vi er sammen med, og om vi klarer å overholde «meter’n» og bruke munnbind i de situasjoner hvor det er anbefalt og du må kjøre kollektivt. Det er også viktig at du tester deg hvis du har symptomer, selv om de er milde. Det gjelder også de som har testet seg tilbake i tid med negativt funn, men som nå har fått lignende symptomer, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) ifølge en pressemelding fra kommunen.

Smittekilder er ifølge kommunen først og fremst å finne blant familie og venner, eller på arbeid. Cirka 30 prosent oppgir at smittekilden ikke er kjent. Det har de siste ukene også vært smitte i små klynger i Oslo, blant annet i kommunale boliger med tilrettelagte tjenester.

Smitte ved 20 Oslo-skoler og tre barnehager

Det er også meldt om tilfeller av smitte hos ansatte eller elever ved 20 skoler i Oslo. Syv av disse er videregående skoler eller voksenopplæring, og de øvrige er grunnskoler. Det er meldt om smitte og stengte avdelinger ved tre barnehager i Oslo. Ingen skoler eller barnehager har vært helt stengt ned over flere dager. Skolene igangsetter hjemmeundervisning umiddelbart for de klassene som må i karantene.

- Kan bli alvorlig syke eller dø

Byrådsleder Raymond Johansen sier kommunen nå fortløpende vurderer nye tiltak for å hindre ytterligere smittespredning.

- For å beskytte de mest sårbare blant oss er vi avhengig av at alle tar ansvar. Nå ser vi at det er mange unge som blir smittet. Selv om mange av dem ikke blir alvorlig syke, kan de smitte andre som tåler denne sykdommen dårlig og som kan bli alvorlig syke eller dø. Det er også slik at personer som arbeider i kommunale helse- og omsorgstjenester eller i barnehagene kan smittes og bidra til økt behov for karantene og reduserte tjenester til innbyggerne. Vi er nå helt avhengig av at hver og en tar ansvar. Hvis du har symptomer, selv om de er lette: test deg og hold deg hjemme til du er frisk, sier Raymond Johansen ifølge Oslo kommune.

Norge: 146 nye tilfeller siste døgn

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 12.644 koronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn, melder NTB.

Dagen før ble det meldt om 105 nye tilfeller. Til sammen er økningen de to siste dagene på 251 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

20 koronapasienter var torsdag innlagt ved norske sykehus, fire flere enn onsdag. Ingen av koronapasientene får behandling i respirator.

I alt er 266 koronadødsfall meldt til FHI. Ifølge FHI er det ikke alltid mulig å fastslå om en person har dødd av eller med covid-19.

Reiseråd: Hele Danmark blir rødt

Fra lørdag gjelder nye reiseråd. Da fraråder Utenriksdepartementet reiser til Estland, den finske regionen Södra Savolax og de danske regionene Sjælland og Nordjylland.

Reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt natt til lørdag, må i karantene, skriver UD i en pressemelding.

Endringen i Utenriksdepartementets reiseråd kommer på bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset, og regjeringen har besluttet at disse landene og regionene går fra gult til rødt. Endringen innebærer at hele Danmark blir rødt.

Samtidig fjernes innreisekarantenen fra Liechtenstein og Island som går fra rødt til gult. Det samme gjelder regionene Kalmar og Blekinge i Sverige og Kajanaland i Finland.

FHI anbefalte tirsdag å gjøre også Polen gult, men stigende smittetall de siste dagene, samt mye reiseaktivitet og flere importtilfeller, førte til at FHI endret forslaget, melder NTB.

Les mer

Kvinnelig (26) «superspreder» henges ut for å ha spredt koronasmitte

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken