RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finansminister Siv Jensen (Frp) før fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett.
Finansminister Siv Jensen (Frp) før fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Antall kvoteflyktninger kuttes til 1120

Sist oppdatert:
Det er på nivå fra før 2015.

– Bakgrunnen for forslaget er at regjeringen har gjennomført Stortingets vedtak om overføring av 8.000 syriske flyktninger for perioden 2015-2017, skriver regjeringen i statsbudsjettet.

Regjeringen skriver at Norge er blant landene i Europa som har bidratt mest, både i forhold til folketallet og i antall kvoteflyktninger. Den påpeker videre at det nå er viktig å sikre at flyktningene blir godt integrert i arbeidslivet og det sosiale liv.

– Dette er et langsiktig arbeid som krever stor innsats fra mange, heter det.

Regjeringens forslag er stikk i strid med hva hjelpeorganisasjonene har bedt om. Sammen med Den norske kirke ba 11 organisasjoner Stortinget om å vedta en kvote på 5.000 overføringsflyktninger neste år.

– Redd Barna er svært skuffet over at regjeringen kun vil ta imot 1.120 kvoteflyktninger i neste års budsjett. Det er veldig umusikalsk med tanke på hva som skjer i verden der 60 millioner mennesker er på flukt, sier leder for politikk og samfunn, Gunvor Knag Fylkesnes.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen synes regjeringens forslag er overraskende lavt.

– Gitt at Norge har det laveste antall asylsøkere på flere tiår, og at vi har ledig kapasitet i norske kommuner, mener vi at Norge burde øke antall kvoteflyktninger. Dette er en ordning som utgjør et av svært få lovlige alternativer til båtsmuglere og farlige grensepasseringer, påpeker han.

- 5000

Wilfried Buchhorn fra Høykommissæren for flyktninger (UNHCR) og EUs ambassadør til Norge, Thierry Bechét oppfordret på et møte tirsdag  Norge til å ta imot flere kvoteflyktninger.

– UNHCR ønsker at Norge gradvis skal øke kvoten, men uten å gi konkrete tall, opplyser seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

– Vi i Flyktninghjelpen mener at Norge må ta imot 5.000 flyktninger i tillegg til at vi må prioritere støtten i nærområdene, der antallet flyktninger øker, sa Nesse.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere