Antallet nye tilfeller av hiv har flatet ut de siste ti årene, etter en krapp nedgang fra 1997. Da ble det registrert 3,3 millioner nye tilfeller, ifølge en studie publisert i The Lancet. Studien er utgitt i forbindelse med den internasjonale aidskonferansen som avholdes 18. til 22. juli i Sør-Afrika.

– En økning i bistand fra myndigheter og organisasjoner er nødvendig for å møte behovet på 36 milliarder dollar som trengs hvert år for å nå målet om å få slutt på aids innen 2030, sier direktør ved Insitute for Health Metrics and Evaluation ved University of Washington, Christopher Murray.

I dag lever 38.8 millioner med viruset som forårsaker aids, antallet positive tilfeller øker stadig siden hivmedisinen ART ble tilgjengelig i 1996. Årlige dødsfall som følge av lidelser knyttet til aids er redusert fra 1,8 millioner i 2005 til 1,2 millioner i 2015.

En annen grunn til at antallet nye tilfeller har gått ned, er utdanning og medisiner som bidrar til å forhindre at spedbarn smittes av mor.

I 2015 var 75 prosent av de nye tilfellene i Afrika, sør for Sahara, fulgt av Sør-Asia med 8,5 prosent. I Europa var det Russland og Ukraina som hadde flest nye tilfeller i 2015. (©NTB)