Gå til sidens hovedinnhold

Antallet koronapasienter øker i Sverige: - En rask og negativ utvikling

1288 svensker ligger på sykehus med covid-19, 167 av dem på intensiven.

Sverige rapporterer tirsdag om 61 nye koronadødsfall og ser at antallet intensivinnleggelser igjen går markant opp.

- Vi ser en rask og negativ utvikling, sa krisebereddskapssjef Johanna Sandwall fra Socialstyrelsen om tallene for sykehusene og intensivinnleggelser.

Akkurat nå får 167 svenske koronapasienter intensivpleie på sykehusene. Det totale antallet koronapasienter på sykehusene er i skrivende stund 1288.

Rundt 40 prosent av sykehuspasientene på intensiven er nå covid-19-pasienter i Sverige. 17 regioner har satt krisestab eller tilsvarende.

20. april i år, den dagen da koronabølgen var på sitt verste i våres, lå det 2412 koronapasienter på svenske sykehus.

Sandwall deltok på pressekonferansen tirsdag sammen med statsepidemiolog Anders Tegnell.

- Begynner å roe seg i Europa

Tegnell innledet pressekonferansen med et blikk på situasjonen ute i verden og i Europa.

- Internasjonalt fortsetter smitteøkningen i samme takt som tidligere, dessverre. Det er en stor økning i USA nå som får stort gjennomslag. I Europa begynner det å roe seg ned. Ganske mange av de landene som hadde veldig stor økning tidlig i høst, begynner nå å se andre tall. Vi får håpe den utviklingen fortsetter, sa Tegnell.

Tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC tirsdag (se tabell under) viser at smittetrykket er høyest i land som Tsjekkia og Østerrike, der antallet smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager ligger på rundt 1000. Det tilsvarende tallet for Sverige er 512. For Norge har tallet de siste ukene vært økende og ligger nå på 156.

- Fortsatt alvorlig i Sverige

- I Sverige er vi fortsatt i en alvorlig situasjon, sa han videre. Det testes flere og flere, men antallet påviste smittetilfeller øker også. Folkhälsomyndigheten ser at smittetallene øker uke for uke, nødvendigvis ikke like mye som de har gjort i høst prosentvis, men fortsatt en tydelig økning.

Korona-tallene for Sverige tirsdag viser totalt 192.439 smittetilfeller, 2974 personer som har hatt behov for intensivpleie og 6225 koronadøde, opp 61 siden sist.

Ytterligere to regioner blir nå underlagt skjerpede smittevernråd, nemlig Gävleborg og Västernorrlands län. I tillegg forlenges tidligere råd som gjelder for Skåne og Uppsala. De skjerpede rådene gjelder fram til og med 13. desember i første omgang.

Tall Socialstyrelsen i Sverige publiserte mandag viser at koronapandemien er godt synlig i dødelighetsstatistikken. Første halvår ble det rapportert 51.534 dødsfall i Sverige. Covid-19 seilte her opp som den tredje vanligste dødsårsaken etter hjerte- og karsykdommer og kreft, viser tallene.

Det er for tidlig å si om covid-19 vil føre til uvanlig høye dødstall også i andre halvår 2020.

- Dødeligheten per 100.000 innbyggere er fram til begynnelsen av november høyere enn den var mellom 2016 og 2019, men lavere en 2015. Akkurat nå har vi en økt smittespredning i samfunnet og igjen flere som dør av covid-19, men vi vet ikke hvordan resten av året utvikler seg. Det er svært viktig at vi følger anbefalingene for å fremse smittespredningen, sier Mona Heurgren, avdelingssjef i Socialstyrelsen i en pressemelding.

Tabell: De siste koronatallene fra Europa.

Les også

Rystende tall: Covid-19 er tredje vanligste dødsårsak i Sverige

Kommentarer til denne saken