Antatt hovedmann bekreftes drept i Paris

DREPT: Abdelhamid Abaaoud er død, bekrefter Franske myndigheter.

DREPT: Abdelhamid Abaaoud er død, bekrefter Franske myndigheter. Foto: (Reuters / NTB scanpix)

Frankrike bekrefter at den antatte hjernen bak Paris-terroren, belgieren Abdelhamid Abaaoud, var blant dem som ble drept i en politiaksjon onsdag.

19.11.15 14:58

Levningene av 27-åringen ble funnet i en bygård i Paris-bydelen Saint-Denis, som fransk politi aksjonerte mot.

Les også: - Hans egen familie ønsket ham død - onsdag ble Abdelhamid Abaaoud drept

En kvinne sprengte seg i lufta under angrepet, mens åtte andre personer ble pågrepet i og i nærheten av bygningen. Inne i en av leilighetene fant politiet en død mann.

Følg NTBs direkterapportering nederst i artikkelen.

Formelt identifisert

- Abdel Hamid Abaaoud er akkurat formelt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk. han ble drept under politiets aksjon. Det var hans lik vi fant i leiligheten, gjennomhullet av kuler, heter det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Paris.

Abaaoud var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse og bodde tidligere i Brussel-forstaden Molenbeek, kjent som et arnested for militant islamisme.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ABDELHAMID ABAAOUD vokste opp i Molenbeek i Belgia, i en middelklassefamilie. I ungdommen skal han ha vært involvert i småkriminalitet. Han antas å være hjernen bak terrorangrepene i Paris. Foto: Handout (Reuters)

Belgisk politi tror han ledet en terrorcelle som ble avdekket i Belgia i januar, og som skal ha planlagt drap på belgiske politifolk. Han skal da ha oppholdt seg i Hellas.

Dukket opp i IS-video

Ifølge belgiske medier har han kjempet sammen med islamistgruppa IS i Syria, der han i fjor dukket opp på en video, kjørende rundt med krigsfanger hengende i et tau bak bilen.

I februar i år ble Abaaoud intervjuet av IS' eget tidsskrift Dabiq, der han skrøt av å ha fartet Europa rundt for å kjøpe våpen og organisere terroraksjoner, uten at sikkerhetstjenestene i noe land oppdaget ham.

Les også: IS-medlem kan være i Norge - dette vet vi om ham

Abaaoud ble også navngitt av flere europeiske medier i fjor, som storebroren til en 13 år gammel gutt som var reist til Syria for å bli barnesoldat hos IS.

Forsøkte å rekruttere

Ifølge Spanias innenriksminister Minister Jorge Fernandez Diaz var han også kjent for spansk politi.

– Denne personen, Abdelhamid Abaaoud, forsøkte å rekruttere spanjoler via sosiale medier, særlig kvinner, for å få dem til å kjempe for Daesh, sier han, og benytter den arabiske betegnelsen på IS.

– Dette var ikke for å utføre angrep i Spania, noe vi ikke har kjennskap til at han planla, legger han til.

Kjente selvmordsbombere

Ifølge belgiske medier kjente Abaaoud minst to av selvmordsaksjonistene i Paris, 20 år gamle Bilal Hadfi som sprengte seg i lufta utenfor Stade de France, og 31 år gamle Brahim Abdeslam (31) som sprengte seg i lufta ved restauranten Comptoir Voltaire.

Fransk politi har imidlertid ikke lagt fram beviser for at det virkelig var 28-åringen som planla og organiserte terrorangrepene som kostet 129 mennesker livet i Paris sist fredag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.