RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Antatt hovedmann bekreftes drept i Paris


DREPT: Abdelhamid Abaaoud er død, bekrefter Franske myndigheter.
DREPT: Abdelhamid Abaaoud er død, bekrefter Franske myndigheter. (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Frankrike bekrefter at den antatte hjernen bak Paris-terroren, belgieren Abdelhamid Abaaoud, var blant dem som ble drept i en politiaksjon onsdag.

Levningene av 27-åringen ble funnet i en bygård i Paris-bydelen Saint-Denis, som fransk politi aksjonerte mot.

Les også: - Hans egen familie ønsket ham død - onsdag ble Abdelhamid Abaaoud drept

En kvinne sprengte seg i lufta under angrepet, mens åtte andre personer ble pågrepet i og i nærheten av bygningen. Inne i en av leilighetene fant politiet en død mann.

Følg NTBs direkterapportering nederst i artikkelen.

Formelt identifisert

- Abdel Hamid Abaaoud er akkurat formelt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk. han ble drept under politiets aksjon. Det var hans lik vi fant i leiligheten, gjennomhullet av kuler, heter det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Paris.

Abaaoud var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse og bodde tidligere i Brussel-forstaden Molenbeek, kjent som et arnested for militant islamisme.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ABDELHAMID ABAAOUD vokste opp i Molenbeek i Belgia, i en middelklassefamilie. I ungdommen skal han ha vært involvert i småkriminalitet. Han antas å være hjernen bak terrorangrepene i Paris.

Belgisk politi tror han ledet en terrorcelle som ble avdekket i Belgia i januar, og som skal ha planlagt drap på belgiske politifolk. Han skal da ha oppholdt seg i Hellas.

Dukket opp i IS-video

Ifølge belgiske medier har han kjempet sammen med islamistgruppa IS i Syria, der han i fjor dukket opp på en video, kjørende rundt med krigsfanger hengende i et tau bak bilen.

I februar i år ble Abaaoud intervjuet av IS' eget tidsskrift Dabiq, der han skrøt av å ha fartet Europa rundt for å kjøpe våpen og organisere terroraksjoner, uten at sikkerhetstjenestene i noe land oppdaget ham.

Les også: IS-medlem kan være i Norge - dette vet vi om ham

Abaaoud ble også navngitt av flere europeiske medier i fjor, som storebroren til en 13 år gammel gutt som var reist til Syria for å bli barnesoldat hos IS.

Forsøkte å rekruttere

Ifølge Spanias innenriksminister Minister Jorge Fernandez Diaz var han også kjent for spansk politi.

– Denne personen, Abdelhamid Abaaoud, forsøkte å rekruttere spanjoler via sosiale medier, særlig kvinner, for å få dem til å kjempe for Daesh, sier han, og benytter den arabiske betegnelsen på IS.

– Dette var ikke for å utføre angrep i Spania, noe vi ikke har kjennskap til at han planla, legger han til.

Kjente selvmordsbombere

Ifølge belgiske medier kjente Abaaoud minst to av selvmordsaksjonistene i Paris, 20 år gamle Bilal Hadfi som sprengte seg i lufta utenfor Stade de France, og 31 år gamle Brahim Abdeslam (31) som sprengte seg i lufta ved restauranten Comptoir Voltaire.

Fransk politi har imidlertid ikke lagt fram beviser for at det virkelig var 28-åringen som planla og organiserte terrorangrepene som kostet 129 mennesker livet i Paris sist fredag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere