*Nettavisen* Nyheter.

Antatte kidnappere har gitt Hagen-familien beskjed om at Anne-Elisabeth lever

Den siste kontakten med de antatte kidnapperne kom 8. juli, og det har vært kommunikasjon i ettertid.

06.08.19 16:45

OSLO (Nettavisen): Mandag varslet bistandsadvokat for familien Hagen, Svein Holden, at det ville bli holdt en pressekonferanse tirsdag.

- Den eller de som bortførte henne, la igjen et brev. I tiden etter bortføringen har familien Hagen hatt nokså begrenset kommunikasjon med motparten over en digital plattform. Mandag 8. juli tok motparten derimot nok en gang kontakt, startet Holden på pressekonferansen.

- Det er to omstendigheter jeg kan trekke frem her og nå. Vi oppfatter henvendelsen fra motparten som kom 8. juli som et klart og tydelig svar på budskapet vi formidlet til dem i midten av mai. For det andre sies det klart at Anne-Elisabeth lever, sa Holden til Nettavisen.

Advokaten presiserer likevel at de ikke har noe form for bevis for at dette stemmer.

- Har kommunikasjonen foregått på norsk eller engelsk?

- Dere la kanskje merke til at jeg denne gangen ikke formidlet budskapet på engelsk, det besvarer kanskje spørsmålet ditt, svarte Holden da.

- I etterkant av 8. juli har familien hatt tydelig kommunikasjon med motparten. Nøyaktig hva den består i kan jeg ikke gå nærmere inn på, fortsatte han.

- Forsterket håp

Holden forteller videre at familien føler situasjonen som et mareritt, og at de deler politiets bekymring for mangel på livsbevis.

- Henvendelsen 8. juli har derimot gitt familien et forsterket håp om at Anne-Elisabeth kan komme tilbake i god behold.

Neste steg ligger nå hos motparten, ifølge advokaten.

- At denne siste kommunikasjonen har en klar og direkte tilknytning til det som skjedde den 31. oktober, det er det ingen tvil om, sier Holden til Nettavisen, på spørsmål om hvordan man kan være sikre på at motparten er den samme.

Klikk på bildet for å forstørre.

HÅP: Advokat Svein Holden forteller tirsdag ettermiddag at familien har fått et forsterket håp om at Anne-Elisabeth Hagen lever. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Han bekrefter også at det har vært tydelig kontakt også etter henvendelsen 8. juli.

- Vi ser naturligvis politiets bekymring over at det har gått lang tid, men vi velger å fokusere på det forsterkede håpet denne henvendelsen gir, fortsetter Holden

I slutten av juni fikk saken en dramatisk endring. Det som siden 31. oktober, for offentligheten, har vært en mulig forsvinningssak, blir nå etterforsket som en drapssak. Politiet har dermed endret hovedhypotesen.

På en pressekonferanse, kort tid etter at bistandsfamilien hadde hatt sin pressekonferanse, uttalte politiet at de fortsatt tror at det dreier seg om en drapssak. Og er altså fortsatt uenig med Holden og familien Hagens syn om en antatt kidnapping.

BAKGRUNN: Politiet mener kona til en av Norges rikeste er kidnappet

BAKGRUNN: Politiet endrer hovedhypotese - tror bortføring var fingert for å skjule drap

Skal ha navn på mulige mistenkte

Få dager senere meldte Nettavisen nyheten om at politiet skal ha konkrete navn på mulige mistenkte i saken. Enkelte av navnene skal være kjente kriminelle, fikk Nettavisen opplyst. Men ingen hadde formell status som mistenkt eller siktet i saken på daværende tidspunkt.

Det var 31. oktober 2018 at Anne-Elisabeth forsvant fra sitt hjem i Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo. Antatte gjerningspersoner skal ha kommunisert med familien på digitale plattformer ved to anledninger i januar og i tidsrommet 16. januar - 11. februar. I slutten av juni, før politiet endret sin hovedhypotese til drap, var det ikke gitt noen livstegn fra de antatte gjerningspersonene.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen har snart vært borte i ti måneder. Foto: (Politiet, med tillatelse fra familien)

Etter politiets pressekonferanse i juni, uttalte bistandsadvokat Holden at han var uenig med politiet, og at familien fortsatt mente det dreide seg om en kidnapping som kunne ha gått galt, og at det var en reell forsvinning.

Politiet uttalte på sin side at de mente det dreide seg om en drapssak som var fingert som en kidnapping.

- Påkjenningen kan vanskelig beskrives med ord. Det er en krevende og utmattende situasjon. Familien deler politiets bekymring med at det har gått svært lang tid uten at de har fått livsbevis. Samtidig er det helt klart at motpartens henvendelse til oss 8. juli har gitt familien forsterket håp om at Hagen kan komme tilbake i god behold. Nå må neste utspill komme fra motparten, sier Holden til Nettavisen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forretningsmann og milliardær Tom Hagen. Foto: Morgan Andersen / Romerikes Blad

Skal ha betalt ti mill.

Forrige helg hevdet VG at familien hadde betalt i overkant av ti millioner kroner for å få livsbevis fra Anne-Elisabeth Hagen, uten å få svar.

Det var i begynnelsen av juli, cirka to uker etter politiets siste pressekonferanse, at angivelige kidnappere på nytt tok kontakt med Anne-Elisabeths familie, ifølge VG.

Millionbeløpet skal ha blitt utbetalt kort tid etter at familien mottok meldingen, og beløpet skal ha blitt gjort til en konto politiet foreløpig ikke har klart å spore.

Dette er politiets begrunnelse for at de ikke lenger tror på at det dreier seg om en bortføringssak:

  • Tiden som er gått.
  • Mangel på livsbevis fra Anne-Elisabeth Hagen, til tross for gjentatte oppfordringer fra familien gjennom deres bistandsadvokat.
  • Valget av en lite egnet kommunikasjonsplattform for forhandling.
  • En svært begrenset vilje til kommunikasjon.
  • Fravær av kontakt fra motparten (kidnapperne) de siste månedene.
  • Ønsket om å bruke en komplisert betalingsform (med kryptovaluta).
  • En påfallende liten vilje til å innkassere pengene (kravet var på rundt 86 millioner norske kroner).
  • En helhetsvurdering av etterforskningen som er gjennomført frem til nå.

Her kan du lese alt om Anne-Elisabeth Hagen-saken.

Ektemann varslet politiet

Det var ektemannen, milliardæren Tom Hagen, som meldte fra om det som kunne være en kidnapping. Da han kom hjem fra jobb, midt på dagen 31. oktober 2018, fant han ikke sin kone i hjemmet.

Politiets hovedteori har tidligere vært at Anne-Elisabeth Hagen ble bortført og at de angivelige kidnappernes motiv skal ha vært økonomisk vinning. Det er tidligere gjort kjent at det har vært fremsatt krav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner med daværende kurs.

De angivelige kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen Monero. Det har ikke vært noen kontakt mellom Hagen-familien og de antatte kidnapperne den siste tiden.

Politiet har tidligere uttalt til Nettavisen at de hadde flere ulike hypoteser i saken, deriblant at det kunne dreie seg om et drap. Men frivillig forsvinning og at saken kan ha dreid seg om en ulykke er også teorier de har jobbet ut ifra.

Papir kan være avgjørende bevis

Ektemann Hagen fant et brev i huset da han kom hjem fra jobb klokken 13.30 den 31. oktober. I brevet skal det ha vært fremsatt trusler om at hans kone kunne bli tatt av dage dersom han kontaktet politiet om saken. Klokken 14.00 varslet han likevel politiet.

Papiret som truslene skal ha blitt skrevet på er analysert av politiet. Det skal være skrevet på gebrokkent norsk.

- Vi mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er produsert, og hvor det er solgt. Vi utelukker ikke at det er solgt i Norge. Men det gjenstår fortsatt etterforskning rundt dette, og av hensyn til den ønsker vi ikke å kommentere detter ytterligere, sa Brøske til Nettavisen onsdag.

Eksperter NRK tidligere har snakket med, sier at arket kan inneholde viktig informasjon. Kripos, som har vært koblet på etterforskningen siden forsvinningen i oktober i fjor, har egne laboratorier hvor ark kan undersøkes.

Brevet skal være maskinskrevet, og være på flere A4-sider, ifølge VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.