Gå til sidens hovedinnhold

Anti-ubåttrening i utenfor Troms og Nordland

NATOs viktigste og mest utfordrende anti-ubåttrening i år innledes mandag i havområdene vest av Troms og Nordland.

Over 2.000 kvinner og menn gjør seg i disse dager klar for NATO-øvelsen Dynamic Mongoose 19, som gjennomføres i perioden 1. til 11. juli. I alt ni nasjoner stiller med styrker i form av overflatefartøy, ubåter, maritime patruljefly og maritime patruljehelikopter.

Hensikten med Dynamic Mongoose er å øve NATOs evne til å finne og uskadeliggjøre fiendtlige ubåter i alliansens nærområder. NATOs stående fregattstyrke (SNMG1) har gjennomført den 47. årlige Baltic Operations (BALTOPS)-øvelsen og nå er det altså tid for Dynamic Mongoose.

Denne helgen har mange av de maritime enhetene hatt havneopphold i Harstad, Narvik og Tromsø for klargjøring før de tar fatt på øvelsen. Den ledes fra Andøya flystasjon, der også et betydelig antall fly og helikoptre vil operere ut fra.

Les også

NATO vurderer nytt rakettskjold mot Putin

Kan reagere på trusler

SNMG1-sjef og kontreadmiral Edward Cashman møtte pressen mandag formiddag om bord på den norske fregatten KNM Otto Sverdrup, som lå ved kai i Harstad.

– BALTOPS viste at vi er klare til å integrere med andre nasjonale og NATO-styrker for å reagere på trusler og sørge for fred og stabilitet i regionen. Dynamic Mongoose gjør det mulig for oss å trene mot svært dyktige undervannsstyrker for å sikre at våre mannskap kan reagere på eventuelle trusler, og demonstrere NATOs forpliktelse til det samlede forsvaret av alle de allierte, uttalte Cashman i en pressemelding i slutten av forrige uke.

Les også

Forsvarssjefen: – Norge klarer ikke å innfri NATOs forventninger

Flaggskipet USS Gravely

SNMG1 består for tiden av den amerikanske destroyeren og flaggskipet USS Gravely, den britiske fregatten HMS Westminster og den tyrkiske fregatten TCG Gokova. De vil få følge i Dynamic Mongoose av overflateskip, ubåter og fly fra flere andre NATO-nasjoner.

SNMG1 er en av fire stående maritime grupper sammensatt av skip fra forskjellige allierte land. Disse gruppene danner kjernevirksomheten til NATOs felles gruppe (Very High Readiness Joint Task Force).

De sørger for en kontinuerlig maritim forsvarsevne som kan utføre NATO-oppdrag over hele operasjonsspekteret, vise samhold og styrke samhandling og faglig kontakt mellom allierte flåtestyrker.

(©NTB)

Les også

Slik vil NATO svare på Putins nye raketter

Les også

Norsk forsvarsbudsjett når 1,7 prosent av BNP

Les også

Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran

Kommentarer til denne saken