OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Det siste døgnet har store deler av trafikken i Oslo vært preget av sperringer, kø og kaos i anledning Nato-toppmøtet i Oslo rådhus. Én av personene med høyest sikkerhetstiltak rundt seg var USAs utenriksminister Antony Blinken. Bilkortesjen hans fra Oslo Lufthavn og inn til Oslo sentrum skal ha bestått av et tyvetalls biler.

Under møtet har utenriksministre og representanter fra alle Nato-land hatt et forberedende møte før Natos toppmøte i Vilnius. Der skal Nato samles 11.–12. juli, og det er knyttet store forventninger til at Sverige vil bli tatt opp som fullverdig Nato-medlem innen den tid.

Les også: USA etablerer fast kontor i Tromsø

Forventer at Sverige blir Nato-medlem

Sveriges Nato-søknad og en langsiktig støtte av Ukraina var hovedtemaene på det uformelle møtet i Oslo. Under oslobesøket var Antony Blinken klar på at han forventer at Sverige vil bli tatt opp som medlem. Før det kan skje må både Tyrkia og Ungarn formelt godkjenne Nato-søknaden fra svenskene. Blinken sa at Nato må sikre at alle medlemmer må være tatt opp i Nato før møtet i Vilnius.

– Jeg er sikker på at det vil skje, sa han torsdag morgen.

Les også: Nato-møte gir trafikkaos i Oslo sentrum: – Ikke veldig uformelt

Torsdag ettermiddag kan verken Blinken eller Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt si noe om Sverige nå er nærmere et fullverdig Nato-medlemskap enn før møtet.

– Det er vanskelig å si hva som blir Tyrkias reaksjon, men jeg har opplevd at det har vært uttrykt en stor grad av grad av utålmodighet fra veldig mange av de som var til stede under dette møtet, sier Huitfeldt i et intervju med Nettavisen.

Hun er en av flere som har gått ut og sagt at Sverige må bli tatt opp som medlem før Nato-møtet i Vilnius.

Les også: Trafikkaos i Oslo: – Unnskyld

Norgesskryt

Under en pressekonferanse i etterkant av det uformelle Nato-møtet skrøt Antony Blinken uhemmet av Norge og vertskapet.

– Jeg vil takke for den utrolig varme velkomsten og for at Norge har tatt på seg ansvaret med å være vertskap for dette møtet. Norge er et familiemedlem og Natos øyne og øre i nord. Norge er en kritisk viktig partner og avgjørende for transatlantisk sikkerhet, sa Blinken.

USAs utenriksminister tilbrakte omtrent ett døgn i Norge.

Les også: Stoltenberg varsler alvorsprat med Erdogan

Angrer på én ting

– Det eneste jeg angrer på er at jeg gjerne skulle brukt enda mer tid her, sa han på pressekonferansen.

Han takket også Norge for velkomsten av det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford», som besøkte Norge forrige uke.

Et av hovedtemaene på Nato-møtet i Oslo var langsiktig støtte til Ukraina, og også her fikk Norge skryt.

– Norge har vært en essensiell bidragsyter siden første dag. Norge har så langt bidratt med 2,3 milliarder dollar, og har forpliktet seg til å brukte 7,5 milliarder dollar over de neste fem årene, skrøt Blinken.

Les også: Huitfeldt: – Sverige må bli medlem før toppmøtet

Norge påtar seg stort ansvar

Utenriksminister Anniken Huitfeldt smiler når hun blir spurt om hva hun synes om den nærmest uhemmede skrytingen fra sin amerikanske kollega.

– Norge påtar seg et veldig stort ansvar for sikkerheten i Europa gjennom tilstedeværelsen i nord. Men også det vi gjør til havs når det gjelder energisikkerhet legges veldig merke til innenfor NATO, sier utenriksministeren til Nettavisen, og legger til:

– Og så skal jeg også benytte anledning til å takke ham for det store hangarskipet som var i Oslo, som vi nærmest har fulgt minutt for minutt.

Hun skrøt også av Oslos befolkning som har måttet finne seg i diverse forsinkelser på grunn av Nato-møtet.

– Jeg vil også takke hele Oslos befolkning. Det har vært en del som har vært stengt, men det har vært utvist hvor grad av tålmodighet. Og ikke minst vil jeg takke politiet som har gjort en fabelaktig jobb med å gjøre hovedstaden vår sikker, sier Huitfeldt.

Les også: Slik tvinges Putin til å ta et «umulig» valg