RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anundsen innkalt til høring om vådeskudd


Justisminister Anders Anundsen må inn til høring om vådeskudd og midlertidig bevæpning.
Justisminister Anders Anundsen må inn til høring om vådeskudd og midlertidig bevæpning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Justisminister Anders Anundsen (Frp) må svare om vådeskuddepisodene og politiets midlertidige bevæpning i Stortinget 3. november. Da må fakta på bordet, krever justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap).

Justisministeren unnlot å fortelle om vådeskudd på politistasjoner da han i juni redegjorde for Stortinget om bevæpningen av politiet.

Nå har justiskomiteen innkalt ham til høring i Stortinget, melder VG tirsdag.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) krever at Anundsen da redegjør for vådeskuddene.

– I debatten etter redegjørelsen ble det stilt spørsmål om negative konsekvenser knyttet til den midlertidige bevæpningen, spørsmål som ikke ble besvart. Da vi i ettertid gjennom mediene ble kjent med flere vådeskudd, var dette heller ikke kjent for komiteen, sier hun til NTB tirsdag.

Det var en enstemmig komité som ønsket høring, sier Tajik.

20 vådeskudd i år

Midlertidig bevæpning av politiet ble innført i november i fjor. Tiltaket er forlenget flere ganger, sist fram til 15. oktober.

I løpet av perioden med midlertidig bevæpning har det gått av 20 vådeskudd. Spesialenheten opplyste til VG denne måneden at bare tolv av dem er rapportert inn.

Det er opp til hver enkelt politimester å bruke skjønn og vurdere om et vådeskudd skal rapporteres inn. Justisministeren endret rapporteringsplikten i august. Nå skal slike hendelser rapporteres til Politidirektoratet, som rapporterer videre til Justisdepartementet.

Ingen er blitt skadd i vådeskuddepisodene.

Anundsen: Ikke tema

Anundsen har fått hard kritikk fra Arbeiderpartiet, Venstre og KrF fordi han unnlot å fortelle om vådeskuddene da han 2. juni i år redegjorde for bevæpningen av politiet.

– Dette var ikke tema for redegjørelsen. Tema var bakgrunnen for at den midlertidige bevæpningen var nødvendig. Jeg berørte politiets rapportering om uheldige hendelser i et bitte lite avsnitt og brukte mesteparten av redegjørelsen til å forklare bakgrunnen for at vi nå har midlertidig bevæpning, sa Anundsen til NTB i august.

Når Anundsen må svare i Stortinget i november, forventer Tajik at fakta legges på bordet om både vådeskuddene og rapporteringssystemet.

Hun vil også ha svar på hvorfor PST nå omtaler trusselbildet i Norge som en ny normal, mens justisministeren sier bevæpningen er midlertidig.

– Jeg er opptatt av at debatten om midlertidig bevæpning må foregå på mest mulig faktabasert grunnlag. Jeg forventer at justisministeren er opptatt av det samme. Den muligheten vil vi gi ham nå med denne høringen. Da må vi få fakta på bordet, sier Tajik.

Mange episoder

Siste episode var i slutten av august, da et skudd gikk av i en politigarderobe i Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Fredag 7. august ble et vådeskudd avfyrt ved et tjenestested i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. Tre dager senere ble et vådeskudd avfyrt ved Gjøvik politistasjon.

28. juli hoppet en 24-åring over skranken på Stavanger politistasjon, angrep en politimann og stakk fingrene ned i pistolhylsteret slik at et skudd ble avfyrt. Politidirektoratet anser ikke denne hendelsen som et vådeskudd. Det er også rapportert inn vådeskudd på Lillestrøm politistasjon og Kristiansand politistasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere