*Nettavisen* Nyheter.

Anundsen instruerer UDI om asylsøkere fra Russland

Justisminister Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Asylsøkere som har hatt lovlig opphold i Russland, kan sendes ut av Norge, slår justisminister Anders Anundsen (Frp) fast i en instruks til UDI.

20.10.15 12:58

– Vi har registrert at flere av dem som kommer nå, har en sterk tilknytning til Russland gjennom dobbelt statsborgerskap, oppholdstillatelse eller visum, sier Anundsen.

Forrige uke ankom 500 av 2.000 asylsøkere Norge via Storskog. Omtrent tre av fire oppgir at de er fra Syria.

Mange har visum

Flyktningreisen fra Syria til Storskog går som regel med fly fra Beirut i Libanon til Moskva og videre med fly eller tog til Murmansk. En slik reise krever russisk visum.

– Instruksen sier at i de sakene som kan behandles raskt og kan returneres til Russland, skal det gjøres. Det er en instruks vi sender til UDI i dag, sier Anundsen til NTB.

– Det er viktig at norske myndigheter sender et tydelig signal til personer som ikke har behov for beskyttelse eller allerede har lovlig opphold i Russland, sier justisministeren.

Flere enn ventet

Justisministeren vedgår at regjeringen ikke var forberedt på den store strømmen av flyktninger over Storskog.

– Vi står overfor en større utfordring enn vi egentlig har sett for oss. Det er en slags overraskelse at vi plutselig får mange inn over Storskog. Det betyr at vi må sette oss i stand til å håndtere den situasjonen, sier han.

Justisministeren besøkte tirsdag den tidligere heimevernsleiren Vestleiren utenfor Kirkenes, som skal bli mottakssenter for asylsøkerne.

– Det er viktig, ikke minst for å sile asylsøkerne. Det er noen som har beskyttelsesbehov, og noen som ikke har det. Det å raskt få avklart dette, gjør at man raskt kan returnere dem som ikke har beskyttelsesbehov, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.