*Nettavisen* Nyheter.

Anundsen redegjør for Stortinget om asylbarn

ORIENTERER STORTINGET: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Justisministeren skal i løpet av ettermiddagen orientere Stortinget om asylbarn-saken. Senere tirsdag møter han politidirektøren for å be om en forklaring.

02.12.14 17:12

Redegjørelsen fra justisministeren skjer på kort varsel. Den kommer i stand som følge av et brev fra Venstre og KrF til Stortingets presidentskap.

I brevet viser partilederne Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide til Stortingets forretningsorden paragraf 54, som åpner for at regjeringsmedlemmer kan stilles spørsmål «om saker som det av spesielle grunner er ønskelig å ta opp straks og som ikke hensiktsmessig kan reises på annen måte».

- Hastesak
Bakgrunnen for saken er oppslaget i Bergens Tidende som avslører at politiet - stikk i strid med politiske signaler – har prioritert uttransportering av asylbarn som har bodd lenge i Norge.

- Lengeværende asylbarn kan ha blitt og kan stå i umiddelbar fare for å bli utsendt på feilaktig grunnlag. Vi mener derfor at tidsaspektet er eller kan være kritisk, og at dette må sees på som en hastesak, poengterer Grande og Hareide i brevet.

Regjeringen endret i fjor høst en sentral formulering i et styringsbrev til Politidirektoratet (POD). De rødgrønnes ordre om å prioritere saker «som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse», ble erstattet med at «saker som omfatter barn, skal prioriteres».

Men ifølge avisen nådde aldri beskjeden ut til landets politi. Da POD sendte sine instrukser nedover i systemet, var ordlyden den samme som før.

Misforhold
Justisministeren erkjenner at det er et «misforhold» mellom styringssignalene fra Justisdepartementet og budskapet som Politidirektoratet i sin tur har sendt underliggende etater, ikke minst Politiets utlendingsenhet.

- Politidirektoratet har ikke fulgt opp den viktige policy-endringen som vi har kommet med. Det er en svært uheldig situasjon og noe som ikke skal forekomme, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Tirsdag ettermiddag skal politidirektør Odd Reidar Humlegård møte opp hos statsråden for å forklare hvorfor politiske styringssignaler øyensynlig ikke er fulgt.

Reagerer
Saken blir kjent idet regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre er i innspurten av forhandlingene om en ny forskrift som nettopp skal sikre at lengeværende asylbarn tas særlig hensyn til.

Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad sier til NTB at han forventer en umiddelbar stans i all utsending av lengeværende asylbarn.

- Anundsen må forsikre Stortinget om at ingen barn er sendt ut på feilaktig grunnlag, sier Skjelstad.

- Jeg skjønner godt den frustrasjonen og forbannelsen. Nå må vi finne ut hvordan dette kunne skje og hva slags konsekvenser saken har fått, svarer justisministeren.

Uvisse følger
Det er neppe aktuelt å hente noen av de utsendte asylbarna hjem til Norge, etter det NTB forstår.

- Alle som er sendt ut, er sendt ut fordi de ikke har lovlig opphold i Norge, sier Anundsen.

Han mener distinksjonen mellom å prioritere barn generelt og lengeværende barn spesielt, er viktig av to grunner.

- For det første fordi det er i alles interesse at barn som kommer til Norge og får avslag på asylsøknaden sin, raskt sendes ut av landet, før de får en tilknytning til riket. For det andre er det viktig fordi vi jo nettopp jobber med et nytt regelverk der hensynet til lengeværende asylbarn skal veie tyngre, sier Anundsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag