RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap ber regjeringen trappe opp innsatsen mot mobbing

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) utelukker ikke å opprette beredskapsteam mot mobbing i alle kommuner. Her fra åpningen av antimobbekampanjen «Bruk hue» i midten av september.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) utelukker ikke å opprette beredskapsteam mot mobbing i alle kommuner. Her fra åpningen av antimobbekampanjen «Bruk hue» i midten av september. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet (Ap) mener regjeringen ikke gjør nok for å forhindre mobbing. Beredskapsteam mot mobbing må opprettes i alle kommuner, krever partiet.

I sitt alternative statsbudsjett for neste år vil Ap bruke 15 millioner kroner på å innføre en nasjonal ordning med beredskapsteam som kan rykke inn i de vanskeligste mobbesakene. Prosjektet har vært prøvd ut i fire kommuner med gode resultater.

– Regjeringen har i sitt budsjett ikke funnet midler til å gjøre denne ordningen nasjonal, de har bare utvidet forsøket til noen kommuner. Men mobbing er ikke et problem i kun et utvalg kommuner, det er en utfordring for barn og unge i alle landets kommuner, sier Christian Tynning Bjørnø, som sitter i utdanningskomiteen på Stortinget for Ap, til NTB.

– Kan ikke vente

Han anklager kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å være monomant opptatt av å bruke sektorens midler til etter- og videreutdanning av landets lærere.

– Dette er også viktig, men det blir for smalt at det er den eneste skolesaken man virkelig prioriterer i neste års budsjett. Mobbing er en av de store utfordringene i skolen. Dette krever en løsning nå, ikke engang i fremtiden når man er ferdig med andre prioriteringer, sier Bjørnø, som peker på at Isaksen ikke har foreslått noen friske midler til anti-mobbearbeid neste år.

Foreldreutvalget for grunnutdanningen (FUG) ber også statsråden gjøre ordningen nasjonal.

Fakta: Fakta om beredskapsteam mot mobbing

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Råde, Sarpsborg, Kristiansand og Eigersund har siden 2012 gjennomført pilotprosjekt med beredskapsteam i vanskelige mobbesaker.

* Beredskapsteamene har vært koblet inn i fastlåste saker der ulike tiltak har vært prøvd uten å finne en løsning.

* Når en fastlåst mobbesak kommer til teamet skal det være vedtatt tiltak i løpet av en uke.

* Både skolene, foreldrene og elevene kan melde inn saker til beredskapsteamet, men det må ha vært søkt å finne en løsning lokalt først.

* Det er Foreldreutvalget for grunnutdanningen (FUG) og KS som står bak prosjektet.

* Teamet består av ulike fagpersoner som allerede finnes i kommunene. De kurses og får en spisskompetanse på mobbing.

* Ap mener prosjektet er så vellykket at det må innføres i alle kommuner.

– Vi har sett at beredskapsteamene kan være løsningen som gjør at barna endelig kommer ut av en vanskelig mobbesituasjon, sier leder Elisabeth S. Gundersen.

Rykker ut

Kommunene Råde, Sarpsborg, Kristiansand og Eigersund har siden 2012 gjennomført pilotprosjekt med beredskapsteam mot mobbing. Teamene samler nøkkelpersoner i kommunene, gir dem ekstra kursing og spisskompetanse på vanskelige mobbesituasjoner. Disse «rykker ut» til skoler som må ha hjelp og drar ikke før situasjonen er løst.

Elisabeth S. Gundersen sier teamene i tillegg til å hjelpe med å finne løsninger i enkeltsaker, er spesielt viktige for å bygge opp kompetansen mot mobbing på den enkelte skole, slik at skolen står bedre rustet til å takle mobbehendelser som skulle oppstå i fremtiden.

– Nå har vi forsøkt beredskapsteam over en tid og vi ser det fungerer. Nå må forsøkenes tid være forbi og vi må få på plass en varig ordning for alle, sier Christian Tynning Bjørnø.

– Spekulativt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier i en kommentar at det er «mer enn aktuelt» å oppskalere beredskapsteamene til et nasjonalt tiltak, men at departementet vil vurdere pilotprosjektet nærmere når det løper ut i år.

Han kaller samtidig utspillet fra Ap spekulativt.

– Jeg synes det er både misforstått og litt spekulativt å gjøre dette om til et pengespørsmål. Misforstått fordi vi allerede bruker mye penger på anti-mobbearbeidet, og spekulativt fordi det ser ut som man vil score et politisk poeng på noe det burde være tverrpolitisk enighet om, sier Isaksen.

– Mitt hovedpoeng er at vi må være så ærlige at vi innrømmer at anti-mobbearbeidet vårt sett under ett, ikke har fungert. Dette handler ikke om hvem som kan levere den lengste listen med tiltak, men hvilke tiltak som fungerer, sier Isaksen. Han sier departementet jobber med en full gjennomgang av regjeringens anti-mobbepolitikk for å klare å finne de mest målrettede tiltakene. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere