Gå til sidens hovedinnhold

Ap-forslaget om et klimanøytralt forsvar innen 2030 er fantasipolitikk

Hårek Elvenes:

Enkelte i Arbeiderpartiet vil ha Forsvaret klimanøytralt innen 11 år, men et fungerende forsvar krever mye øving - og da slippes det også ut klimagasser.

* Nettavisen gjør oppmerksom på at forslaget som stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) omtaler her, ikke ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte. Forslaget om et klimanøytralt forsvar innen 11 år er altså ikke Arbeiderpartiets politikk. Innlegget er redigert i henhold til dette. Red

Av Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsmann og stortingsrepresentant for Høyre

I forbindelse med Arbeiderpartiets landsmøte foreligger et forslag om å gjøre Forsvaret klimanøytralt innen 2030. Skal vi ha et forsvar, må vi ha et forsvar som øver. Å øve med militære styrker innebærer alltid utslipp. Det slippes ut klimagasser når vi seiler fregatter, øver med jagerfly og helikoptre, eller trener soldater til å kjøre stridsvogn.

Det finnes ikke et eneste el-jagerfly, el-fregatt eller el-stridsvogn i dag, og det vil heller ikke finnes på mange år. Det er fantasipolitikk fra Arbeiderpartiet å tro at vi bare kan vedta et klimanøytralt forsvar uten at det er mulig gjennomføre.

Les også

Høyre og Frp reagerer: - Støre svartmaler og sprer misinformasjon

Uansvarlig

Ap har vært med på å vedta en hel rekke anskaffelser til Forsvaret de neste årene: nye jagerfly, nye ubåter og nye maritime overvåkingsfly, som alle slipper ut klimagasser. Støtter ikke lenger Ap disse anskaffelsene siden de slipper ut klimagasser?

Det finnes to måter å bli klimanøytral på. Enten ved å kutte ut alle utslipp, eller ved å kjøpe klimakvoter. Har Arbeiderpartiet tenkt til å bruke forsvarsbudsjettet til å kjøpe klimakvoter? Dette er grønnvasking av forsvarsbudsjettet, og uansvarlig bruk av fellesskapets penger.

I Norge har vi vedtatt å redusere klimagassutslippene våre med 40 % frem til 2030. Aps forslag om at Forsvaret må bli helt klimanøytralt, innebærer å kreve mye større kutt av Forsvaret enn resten av samfunnet. Det er helt urealistisk.

Klimatiltak som monner

Det er viktig at alle sektorer bidrar til å kutte klimagassutslipp. Forsvaret har gjennom en årrekke ligget langt foran i dette arbeidet, og brukt store ressurser på å kutte sine utslipp, samtidig som tiltakene også kutter driftskostnader.

Mange av Forsvarets baser har byttet ut oljefyring med fjernvarme. Regjeringen bevilget i 2018 mer enn 600 millioner kroner til å fase ut oljefyring ved Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern.

Forsvaret har dessuten som innkjøper lagt vekt på å anskaffe mer miljøvennlig militært materiell, eksempelvis i anskaffelsen av tre nye kystvaktskip til 7 milliarder kroner. Dette er gode klimatiltak som monner, i motsetning til fantasiforslag fra Arbeiderpartiet.

Les også

- Ap kopierer Solberg-regjeringen

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken