To dager før valget i Trøndelag Arbeiderparti vraker valgkomiteen innstillingen der Trond Giske foreslås som ny fylkesleder.

Årsaken til at valgkomiteen jobber videre, er at innstillingen ikke lenger er enstemmig, etter at Trøndelag AUF trakk sin støtte til Giske.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Ap bekrefter at partiet har mottatt et nytt varsel om Trond Giske. Varsleren skal ha vært 18 år da hendelsen skjedde.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt et varsel. Dette håndteres i henhold til våre retningslinjer, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en melding til Adresseavisen.

Avisen erfarer at hendelsen som er varslet inn, skal ha skjedd på en større partisamling i gamle Sør-Trøndelag i 2014. Varsleren var medlem i AUF og 18 år da den aktuelle hendelsen skal ha funnet sted.

Les også: AUF trekker støtten etter ny historie om ubehagelig Giske-opplevelse

Kritiserer pressen

Torsdag kveld kommenterer Giske varselet på sin egen Facebook-profil.

Her skriver han blant annet at han i 2017 beklaget at han ikke hadde vært bevisst nok i sosiale situasjoner, og at han var lei seg for at noen hadde hatt ubehagelige opplevelser.

«Jeg sa at også jeg har lært av dette, og i det store organisasjonsarbeidet jeg har ledet i Trøndelag de siste to årene, har vi arbeidet med en god og trygg organisasjonskultur. Organisasjonen vår er forandret, jeg er forandret.»

Videre peker han på at deler av pressen omtaler varsler og påstander fra langt tilbake, uten å kreve dokumentasjon, eller vente på saksbehandling, og stiller seg kritisk til pressens håndtering.

«Varselet skriver seg fra et nachspiel for 6 år siden hvor en nå 24-årig kvinne hevder at jeg har strøket henne på låret. Når jeg avviser dette, vil partiet sette i gang en gjennomgang og behandling av hva som skjedde på dette nachspielet i 2014. Mediene er tipset om saken, og alle publiserer umiddelbart.»

Les også: Byrådslederen i Ap i Bergen: - Det er nok nå

- Enormt press

Han viser også til den såkalte Bar Vulkan-saken, som endte med at Trøndelag Arbeiderpartis valgkomite vraket ham i fjor. Kvinnen i videoen fra utestedet opplevde episoden som uproblematisk, men saken fikk en helt annen framstilling i VG.

– I fjor grep mediene direkte inn i en demokratisk prosess i Trøndelag Arbeiderparti. Den gangen ved å skrive om et varsel ingen varsler sto bak, med et falskt sitat og ukevis med benektelser. Det var et press det var umulig for Trøndelag Arbeiderparti å stå i, skriver han og fortsetter:

– Denne uka har det gjennom mediene blitt skapt et enormt press både mot meg og Trøndelag Arbeiderparti med samme mål: å påvirke Trøndelag Arbeiderpartis valg på årsmøtet.

Giske skriver at han forstår det dersom Trøndelag Ap nå velger noe annet enn ham som leder.

«Mitt valg var å si ja til den jobben valgkomitéen ba meg om å ta på meg, for å løfte Trøndelag Arbeiderparti og alle de fantastiske medlemmene der, og arbeide for det regjeringsskiftet vi trenger etter neste stortingsvalg og for å sikre at Jonas Gahr Støre blir statsminister. Slik det ser ut nå, vil Trøndelag Arbeiderparti aldri få anledning til å gjøre et slikt valg.»

Nettavisen har vært i kontakt med Ap-leder Jonas Gahr Støre, som vil avvente en Giske-kommentar til ting blir tydeligere.

Trond Giske har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelse torsdag kveld.

Les også: Bernt Aardal: - Giske-saken er en konstant verkebyll - kan true regjeringsspørsmålet

Krisemøte

Torsdag kveld er innstillingen av Trond Giske som fylkesleder i Trønderlag Ap ikke lenger gjeldene. Det opplyser fylkessekretær Jan Thore Martinsen i Trøndelag Arbeiderparti i en epost.

– Arbeidsutvalget (AU) i Trøndelag Arbeiderparti har hatt møte med leder i valgkomiteen som har informert om at innstillingen som ble lagt fram på mandag, ikke lenger er gjeldende. AU har derfor bedt valgkomiteen jobbe videre med å få fram en innstilling til årsmøtet, skriver Martinsen.

Tidligere torsdag kveld trakk Trøndelag AUF sin støtte til Giske som fylkesleder etter at Sandra Skillingsås fortalte om sine personlige opplevelser med Trond Giske og Trøndelag Ap i et intervju med Adresseavisen. Like etter ble det kjent at valgkomiteen i Trøndelag Ap hadde innkalt til krisemøte.

– I 2017 beklaget jeg dypt at jeg ikke hadde vært bevisst nok i enkelte sosiale situasjoner, og den beklagelsen gjelder fortsatt. Det har også i Trøndelag vært for lite bevissthet om festkultur, som jeg også har vært en del av, og vi har gjort mye for å rydde opp i dette de siste årene, sier Giske om Skillingsås' uttalelser til Adresseavisen.

Les også: AUF-lederen håper trønderne lytter til ungdommen og varslerne

Les også: Stortingspolitikere ber Trøndelag om å vrake Giske