(Nidaros): Det kommer fram i en rykende fersk meningsmåling av InFact på vegne av Nidaros.
Høyre har befestet seg som Trondheims største parti på samtlige trondheimsmålinger siden sist Nidaros tok tempen, i august 2022. På vår nye måling rykker Ranum og co. enda lenger fra feltet.
Partiet ender på 29,3 prosent på Nidaros' måling. Det er en økning på 8,7 prosent fra kommune- og fylkestingsvalget i 2019. Det er også 1,7 prosent sterkere enn forrige Nidaros-måling.
Merk at tallene i grafikken er målt mot valgresultatet i kommunevalget i 2019.
Det får Høyres ordførerkandidat, Kent Ranum, til å juble.
– En måling er en måling, men dette var utrolig inspirerende og motiverende å høre. Det speiler litt den tilbakemeldinga vi føler at vi får når vi er ute og treffer folk. Jeg blir kjempeglad! sier Ranum til Nidaros.
– Men vi skal bare fortsette, vi! Vi skal ut og treffe folk, slår han fast.
Han er mindre interessert i mandatfordelingen, men sier at hans mål er et bredt politisk flertall med ham selv som ordfører.
– Er det aktuelt å samarbeide med Senterpartiet, for eksempel?
– Ja, men jeg er ikke opptatt av å se for meg spesifikke partikonstellasjoner. Målet er et bredt flertall, sier han.
Se også tall for mandatfordeling og hvem de spurte helst vil ha som ordfører lenger ned i saken.
– Helt i oppstartsfasen
Samtidig karakteriseres målingen av en skarp nedgang for Arbeiderpartiet, anført av ordførerkandidat Emil Raaen. Partiet endte på 24 prosent i Nidaros' måling i august i fjor. Nå havner partiet på 20,4 prosent – et fall på 3,6 prosent.
– For det første viser dette at vi må gjøre en god jobb med å synliggjøre at vi ønsker å lage en mer praktisk skole, og en verdig eldreomsorg. Vi har høyere ambisjoner for valget enn det denne målingen viser. Så tror jeg også at vi skal klare å løfte oss fram mot september, sier Raaen til Nidaros.
- Les Trønderdebatt-redaktør Snorre Valens kommentar om målingen: Én med alt å vinne, og én med alt å tape.
På spørsmål om valgkampen er i gang for Ap nå, svarer han følgende:
– Jeg er inne i min andre arbeidsuke hvor jeg fokuserer fullt på jobben som ordførerkandidat. Så for min egen del er jeg er helt i oppstartsfasen. Kandidatene er også ukjente for velgerne ennå, som vi også skal jobbe med å synliggjøre inn mot valget, sier Raaen.
– Er det aktuelt for Ap å inngå samarbeidsavtale med Rødt, dersom det blir nødvendig for å beholde flertallet?
– Jeg har ingen kommentarer til det nå. Vi fokuserer på politikken vår fram til valgresultatet foreligger, sier han.
– Dette er den siste av en rekke målinger som er svake for Ap i Trondheim. Hvor ønsker dere å være? Hva er realistisk?
– Hehe, det er to forskjellige spørsmål. Vi mener at vi bør ligge over 30-tallet, og vi skal jobbe hardt for det. Så mener vi at vi ligger altfor lavt på denne målinga. Vi håper at når velgerne ser hva vi ønsker, så gir de oss tillit.
– Hva mener du er realistisk, da?
– Vi mener det er realistisk å havne over 30 prosent også. Men så klart, jeg bytter gjerne tallene fra denne målinga med Høyre, hvis de er interesserte, sier Raaen med glimt i øyet.
Rødt, Venstre og KrF er de andre målingsvinnerne opp mot Nidaros' augustmåling. Disse går opp henholdsvis 1,2 prosent, 0,9 prosent og 0,7 prosent.
Frp og Sp har også positiv utvikling sammenlignet med augustmålingen, med vekst på henholdsvis 0,4 og 0,3 prosent fra samme måling. Merk at Sp gjorde et brakvalg i 2019, og har falt betydelig siden da.
På den andre sida finner man MDG, Pensjonistpartiet og SV, som har falt med henholdsvis 1,6 prosent, 0,9 prosent og 0,5 prosent siden Nidaros' augustmåling. MDG er også en av de store taperne siden 2019, med et fall på enorme 4,5 prosent.
Bykser fram på ny måling – nå er Høyre størst i Trondheim
Ordførerduellen
Nidaros har også målt stemningen for de to fremste kamphanene om ordførerkjedet – Ranum og Raaen.
Her er det også Ranum som går av med seieren – 29,5 prosent av de spurte sier at de ønsker seg Ranum (H) som ordfører. 21,1 prosent foretrekker Raaen (Ap).
– Det er like hyggelig som det andre! Det er en kjempetillitserklæring, sier en fornøyd Ranum til Nidaros.
12,2 prosent har svart at de ønsker seg en annen kandidat. Varaordfører Mona Berger (SV) har blant annet lansert seg selv som et alternativ til disse to.
Det er også verdt å merke seg at det klart mest populære svaret er «vet ikke». 37,2 prosent av de 628 spurte svarte dette.
Raaen trekker målinga inn i denne sammenhengen.
– Det bekrefter det jeg nettopp sa. For det første tror jeg folk er opptatt av hvordan vi jobber med eldreomsorgen, med skole, og med de viktige tjenestene våre. Så er det viktig for alle våre kandidater at vi gjør oss mer kjent fram mot fram mot valget, tror Ap-kandidaten.
– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å støtte Emil
Høyresida nært flertall
Vel så spennende er mandatfordelingen. Denne oversikten gir et blikk på hvor mange representanter hvert parti kan vente seg i bystyret, om dette var valgresultatet.
Bystyret i Trondheim har 67 representanter. Det betyr at 34 er det magiske tallet – antallet representanter du må ha for å ha politisk flertall.
Dagens flertallssamarbeid består av Ap, Sp, SV og MDG. Ved valget i 2019 vant Ap 17 mandater, Sp 5 mandater, SV 8 mandater, og MDG 7 mandater. Dette utgjorde et flertall på 37 av 67 mandater. Merk at dette har endret seg noe siden da, på grunn av at representanter har skiftet parti i løpet av valgperioden.
Dette flertallet er ikke i nærheten på Nidaros' måling. Disse fire ender med 29 mandater. Dermed vil de være avhengig av støtte fra for eksempel Rødt, som med sine seks mandater ville gitt et syltynt flertall med 35 mandater. KrF har tidligere samarbeidet til venstre i Trondheim, men kunne ikke berget flertallet alene med sitt ene mandat på Nidaros' måling.
På den andre sida har H, Frp, V og KrF 31 mandater på målingen. Den samlede «Andre»-bolken ville endt med ett ekstra mandat, mens Pensjonistpartiet (som i dag har tre representanter) ville vært helt ute.
Ingen av de mest tradisjonelle bolkene har dermed flertall. Men Nidaros er kjent med at Sp vil gå dit de får mest gjennomslag for sin politikk, og ikke føler seg bundet opp til et rødgrønt samarbeid. Heller ikke MDG har uttalt kategorisk at de nødvendigvis fortsetter på rødgrønn side.
KrF-toppkandidat Alina Käthe Storvik har tidligere uttalt til Nidaros at også de vil shoppe gjennomslag, og ikke er bundet til én side.