Gå til sidens hovedinnhold

Ap kan overkjøre regjeringen ved jordbruksbrudd

Oslo (NTB): Arbeiderpartiet har tradisjonelt stemt for regjeringsforslaget ved brudd i jordbruksoppgjøret, også i opposisjon. Nå åpner partiet for å overkjøre regjeringen dersom det blir forhandlingsbrudd til våren.

Aps landbrukspolitiske talsperson, Knut Storberget, understreker overfor Nationen at det er så viktig for partiet med økte inntekter i landbruket, at regjeringens tilbud vil kunne bli overkjørt i Stortinget.

- Jeg kan ikke legge skjul på at det for Ap er viktigere og viktigere å få til en inntektsøkning i jordbruket, sier Storberget til avisen.

44 prosent av de spurte i en måling i Nationen mandag svarte at de forventer et brudd i årets jordbruksforhandlinger, noe som støttes av flere eksperter.

Seniorforsker Reidar Almås ved Norsk senter for bygdeforskning mener Ap sitter med jokeren dersom jordbruksforhandlingene skulle ende med brudd.

- Dersom statsråden kommer med et så dårlig tilbud under forhandlingene at det blir brudd og det går til Stortinget, er spørsmålet om Venstre og KrF vil stemme mot. Dersom de gjør det, sitter Arbeiderpartiet med jokeren, og det kan bli regjeringskrise. Ap har pleid å si at det ikke vil stemme mot et tilbud fra staten selv om det er avvist av partene, av hensyn til avtaleinstituttet. Derfor blir det spennende å se om Storberget vil bryte med det Ap har sagt tidligere og få med seg partiet på å stemme mot, sier Almås. (©NTB)