*Nettavisen* Nyheter.

Ap-landsmøte: Tapte kampen om 35.000 kvoteflyktninger

SA NEI: Arbeiderpartiets landsmøte vedtok lørdag formiddag partiets nye innvandring- og integreringspolitikk, men sa nei til å tallfeste antall kvoteflyktninger Norge bør ta imot. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet vil ikke tallfeste antall kvoteflyktninger.

06.04.19 11:32

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Arbeiderpartiets landsmøte stemte lørdag formiddag over migrasjonsutvalgets forslag til ny flyktning-, asyl- og integreringspolitikk, et tema som lenge har skapt splid i partiet.

Flere i partiet ønsker at Ap skal følge FNs høykommissærs anbefalinger om hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot, og tallfeste dette. I år er antallet 5000.

Les alt om Arbeiderpartiets landsmøte her.

Trøndelag AUF mener imidlertid at partiet bør gå enda lenger, ved å ta imot 7000 kvoteflyktninger i året i fem år. Men de tapte den kampen på Aps landsmøte.

- Synes det er feil å tallfeste

Masud Gharahkhani, som har ledet migrasjonsutvalget, vil også ha flere FN-flyktninger, men ønsker ikke å sette noen tall. Det var også konklusjonen i migrasjonsutvalgets innstilling til landsmøtet, som ble vedtatt lørdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

FEIL: Aps innvandringspolitiker, Masud Gharahkhani, sier til Nettavisen at han mener det er feil å tallfeste antall kvoteflyktninger, Han er fornøyd med å ha fått landsmøtet med seg på det. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Hvorfor vil dere ikke tallfeste antall kvoteflyktninger?

- Jeg synes det er feil å tallfeste, og det er flere årsaker til det. Vi har nå lagt fram en helhetlig politikk som betyr at det skal bli færre asyl ved grensen. Vi strammer inn på det for å prioritere kvoteflyktninger fordi det er mest rettferdig, sier Gharahkhani til Nettavisen rett etter vedtaket, og legger til:

- Det er også mer forutsigbart, for da bestemmer du selv hvor mange man skal ta imot. Vi har også sagt at det er viktig at folk er med på den beslutningen. For hvis folk mister troa på at integreringen fungerer, så mister vi også legitimitet om at Norge må ta ansvar, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Gharahkhani viser til at modellen de nå har vedtatt, vil se på hvor mange flyktninger kommunene kan bosette - og hva som er bærekraftig.

- Så skal det bli forhandling når Arbeiderpartiet er tilbake i regjeringskontorene med KS, og så kommer man fram til hva som er det totale antallet. Da skal man se på totalen av asyl ved grensa, familiegjenforening og kvoteflyktninger, sier han.

- Ambisjonen er å øke

«Antallet kvoteflyktninger må til enhver tid vurderes opp mot anbefalingene fra FN, mot hvor mange asylsøkere som kommer til landet, og mulighetene for rask og god integrering i Norge», skriver migrasjonsutvalget i sin innstilling.

Fakta

De viktigste grepene i Aps nye innvandringspolitikk:

Dette står i kontrast til kommunevalgkampen for fire år siden, da Ap-leder Jonas Gahr Støre sa at Norge skulle ta imot 10.000 kvoteflyktninger, noe som skapte mye støy.

«Arbeiderpartiet har som politisk ambisjon å øke antallet kvoteflyktninger som kommer til Norge. For å sikre forutsigbarhet for kommuner og lokalsamfunn som har ansvar for integreringen, vil vi starte en prosess mellom stat og kommune med mål om å identifisere hvor mange norske kommuner kan bosette årlig (...) Dersom asylankomstene er lavere en periode, så skal antallet kvoteflyktninger økes – og omvendt dersom asylankomstene øker, så skal antallet kvoteflyktninger reduseres», står det om den vedtatte politikken.

Migrasjonsutvalgets forslag til ny innvandrings- og integreringspolitikk, ble i sin helhet vedtatt av Arbeiderpartiets landsmøte, med bare noen mindre justeringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

TALLFESTER IKKE: Det ble mye støy da Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tallfestet å ta imot 10.000 kvoteflyktninger i 2015. Det unngår han nå.  Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Ikke lenger «streng»

En av endringene var å ta ut ordet «streng» fra mantraet som har vært mye brukt av Ap-politikere når asyl- og flyktningpolitikken diskuteres. «Konsekvent, rettferdig og human», er nå Arbeiderpartiets nye mantra for asyl- og flyktningpolitikken.

Gharahkhani avviser imidlertid at Aps asylpolitikk ikke lenger skal være streng.

- Det blir fortsatt en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk. Punktum, sier han bestemt til Nettavisen.

Landsmøtet vedtok også en solidaritetspott på minst 5 milliarder kroner som skal gå til å bedre forholdene for folk på flukt. Dette skal ikke gå på bekostning av den tradisjonelle fattigdomsrettede utviklingsbistanden, heter det i vedtaket.

I sin nye, vedtatte politikken slår Arbeiderpartiet fast at regjeringens innvandringspolitikk er inhuman, fordi fluktrutene er usikre, urettferdig, fordi mange ikke har råd til å betale menneskesmuglerne. De mener politikken heller ikke er bærekraftig, fordi interessen er mye større enn viljen til å ta imot.

- Forbud mot heldekkende ansiktsplagg

Manifestet inneholder også en rekke forslag til ny politikk om integrering og tiltak mot negativ sosial kontroll.

Partiet ønsker dessuten forbud mot heldekkende ansiktsplagg på universiteter og høyskoler og en del offentlige kontorer, og vil utarbeide felles retningslinjer for bruk av hijab på skolen.

Listhaug: - Uheldige signaler

En av dem som har reagert sterkt på Trøndelag AUFs ønske om 35.000 kvoteflyktninger, er Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

- Vi lærte noe i 2015, og det er at signalene vi sender ut er viktig. Da Jonas Gahr Støre sa at vi kunne ta imot 10.000, kom det 30.000. Nå ser vi at Ap er i gang igjen. Trøndelag AUF vil ta imot 35.000 over fem år, og det er signaler vi mener er uheldige, sa Listhaug på Politisk kvarter på NRK fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.