*Nettavisen* Nyheter.

Ap-leder var på Facebook under møte - glemte å stemme

Foto: Torjus Kleiven Kandal (Finnmarken)

Var så oppslukt av Facebook at en votering gikk henne hus forbi.

31.05.13 12:39

Under onsdagens kommunestyremøte i Sør-Varanger var det flere politikere som lot seg friste av de mange tilbudene et nettbrett har.

Ap-leder Lena Norum Bergeng var så oppslukt av Facebook at en votering gikk henne hus forbi. Hun var ikke alene om å bruke tiden på sosiale medier i kommunestyret i Sør-Varanger onsdag, skriver Finnmarken.

Varaordfører Tove Alstadsæter (H) og Monica Stiansen (FrP) koste seg på det sosiale mediet Facebook mens behandlingen av saker var i gang.

Under voteringen om hvorvidt Sps forslag om å øremerke inntekten fra eiendomsskatt til distriktene skulle vedtas, var Norum Bergeng dypt konsentrert på Ipaden sin og fikk ikke med seg at avstemming pågikk.

Jeg fulgte ikke helt med
En våken ordfører Cecilie Hansen (Sp) lurte på om hun var den eneste Ap-politikeren som ikke ville stemme mot.

- Jeg fulgte ikke helt med og det skal ikke skje. Det hender at jeg er innom Facebook i løpet av kommunestyremøtene, men jeg er ikke ivrig bruker. Det hadde vært en lang dag og det kan bli litt langtekkelig, uten at det er noen unnskyldning, sier Lena Norum Bergeng til Finnmarken.

- Synes du kommunestyremøtene er kjedelig?

- Det er ikke alle sakene som er like spennende. I går hadde vi møte i over tolv timer, så en blir trøtt mot slutten, sier hun.

Norum Bergeng lurte på om de kunne stemme på nytt, og det lot seg gjøre.

Leste bursdagshilsninger
Også varaordfører Tove Alstadsæter (H), som fylte år nå på onsdag, var innom Facebook i løpet av møtet. Hun hadde blant annet fått bursdagshilsninger som hun ville inn for å kikke på.

- Ja, det var nok det. Jeg prøver å unngå å bruke Facebook i kommunestyremøtene, men jeg gjorde det nok av gammel vane. Vi skal ha respekt for den som er på talerstolen og organet. Jeg var innom en tur i møtet på onsdag, men det er veldig sjelden, sier Tove Alstadsæter som blant annet var innom for å «like» en bursdagshilsning.

For rundt ett år siden kjøpte kommunen inn Ipadene som koster fra rundt 4.000 kroner stykket, for å slippe og skrive ut store bunker med saksdokumenter til møtene.

Kommenterte dikt
Lena Norum Bergeng oppdaterte klokken 20.25 onsdag kveld følgende på Facebook:

«Ja da har vi straks rundet 12 ½ timer i dagens kommunestyre. Håper på å komme unna med 13 timer i dag. Men eiendomsskatt engasjerer ».

Bare minuttet etter kommenterte Monica Hauge Stiansen (Frp), som satt noen stoler bak:

«Javisst. Det er en engasjert gjeng vi har her.» og «Dikt og alt, duverden».

Det Hauge Stiansen referer til er diktopplesning fra representant Agnar Jensen (Uavhengig), og som ikke lenge etterpå framførte en flott sang for kommunestyret.

- Det så ikke ut til at det var mange saker som gikk i vår favør, så da gjelder det å bruke humør. Det er hyggelig at folk liker det, sier han.

Jensen sier at han aldri bruker tiden til sosiale medier eller andre ting under møtene.

- Jeg er valgt inn til kommunestyret for å behandle saker. Det er rart at noen er mer interessert i det som skjer ute i samfunnet enn det som sies under møtene når det er behandling av saker, sier Agnar Jensen og fortsetter:

- For meg er det viktigere å følge saksbehandlingen nøye, i stedet for å gå innom ulike medier for å finne ut hva folk synes om meg. Det er ikke derfor folk har stemt meg inn.

Tidligere partikollega Monica Hauge Stiansen (Frp), sier at hun at hun ville inn for å fortelle at hun synes diktet til Jensen var stilig.

- Vi følger med i sakene som kommer opp, men det hender at en sjekker mail eller andre ting underveis. I eiendomsskattesaken skjønte vi også fort hvor det bar hen, sier hun.

Forberedte undervisning

Representant Helene Erlandsen (Ap) benyttet et Ipad-program der hun dro streker mellom ulike punkter, mens folk var på talerstolen.

- Det er ikke et spill. Det er et verktøy jeg bruker i matteundervisningen på skolen for å beregne arealer og mer, sier Erlandsen som er lærer.

Hun forteller at hun bare skulle innom for å lage en formel hun ville teste ut på elevene sine.

- Jeg innrømmer at jeg av og til bruker Facebook eller andre ting i kommunestyremøtene, men det er i hovedsak for å gi beskjeder til familien, sier hun til Finnmarken.

Multitasking er OK
Ordfører Cecilie Hansen (Sp) synes det er greit at representantene sitter på Facebook eller andre medier, mens hun taler.

- Jeg håper jo at representantene følger med og det er deres eget ansvar. Det er mange som multitasker mellom saksdokumenter eller e-post mens saksgangen går. Det er delte meninger om multitasking er bra, men det må hver enkelt representant avgjøre selv, sier hun til Finnmarken.

- Bruker du Facebook under møter?

- Det er jeg som leder møtene, så det blir vanskelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.