BERGEN (Nettavisen): Det gikk ikke helt som håpet for Høyre i Erna Solbergs hjemby, og jubelen sto ikke i taket på partiets valgvake på restaurant Bjerck, der kommunalminister Monica Mæland måtte konstatere at Høyre er langt unna gamle høyder i hennes hjemby. Arbeiderpartiets Roger Valhammer ser ut til å kunne fortsette som byrådsleder, tross partiets kraftige tilbakegang, men han trenger støtte fra MDG, SV, KrF, Venstre og enten Rødt eller Senterpartiet.

Strid om bane over Bryggen

Hvorvidt Bybanen skal gå over Bryggen eller ikke, blir trolig tema i forhandlingene om byrådsmakt. Valhammer vil trenge støtte fra partier som er imot Bybane over Bryggen, Sp eller Rødt, skriver Bergens Tidende.

Harald Victor Hove, Høyres byrådslederkanidat i Bergen, har ikke gitt opp håpet om at han kan bli byrådsleder, melder NRK Hordaland tirsdag.

Høyre størst

Høyre er største parti i Bergen med 20,2 prosent oppslutning. Arbeiderpartiet oppnådde 19,8 prosent. Det er Ap som har størst tilbakegang sammenlignet med 2015. Partiet mister 13 av 26 mandater.

Skal Høyre ta makten i Bergen, krever det at de får med seg Senterpartiet og KrF på høyresiden.

- Vi har sagt til de partiene at vår dør er vidåpen hvis de ikke vil leve på nåden til SV og MDG, sier Hove ifølge NRK.

Valhammer: - Føler meg ganske trygg

Arbeiderpartiets byrådsleder Roger Valhammer på sin side sier at han håper å beholde makten. Partiet inviterer nå seks andre partier til samtaler.

- Jeg føler meg ganske trygg på at Ap skal klare å danne byråd dersom resultatet holder seg, uttalte Valhammer til BA på valgnatta.

Men Valhammer trenger altså støtte fra enten Sp eller Rødt som er imot en bybanetrasé over Bryggen, skriver Bergens Tidende.

Begge partiene vil ha traseen i tunnel gjennom sentrum.

Nykommer i bystyret, Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), kommer inn med 11 mandater i bystyret. FNB-leder Trym Aafløy sier til Nettavisen at han tror det uansett blir enighet i bystyret om at Bybanen ikke skal gå over Bryggen.

Aafløy hadde tall som viste 13 mandater og øynet i løpet av valgnatta håp om hele 14 mandater i bystyret, men måtte nøye seg med 11. Han avviser overfor Nettavisen at han er skuffet:

- Nei, 11 var jo flott!