*Nettavisen* Nyheter.

Ap mener Høyre vil sentralisere norsk landbruk

Oslo (NTB): Arbeiderpartiets Terje Aasland er kritisk til Høyres forslag om å avvikle ordningen med at Tine både er produsent og samtidig den som bestemmer konkurransevilkårene i meierimarkedet. Ap mener Høyre kun er ute etter å sentralisere norsk landbruk.

- Dette er bukken og havresekken. Jeg er redd Tines oppførsel den senere tid, ikke minst under smørkrisen, har svekket omdømmet til norske bønder, sa Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til NTB tidligere denne uka.

Høyre ønsker isteden et uavhengig organ som er mye bredere sammensatt enn i dag. Tilbud og etterspørsel, og dermed priser, skal ikke bestemmes av én eller to dominerende aktører, eller «private monopoler» som Høyre kaller Tine og Nortura.

Men forslaget har møtt sterk motstand i Senterpartiet og nå også i Arbeiderpartiet, der næringskomiteens leder Terje Aasland mener han gjennomskuer Høyres motiv.

- Høyre vil begrense Tines makt. Det kan Høyre gjøre fordi partiet vil sentralisere norsk landbruk. Distriktslandbruket blir åpenbart skadelidende av Høyres landbrukspolitikk. Når Høyre vil fjerne Tines og Norturas rolle som markedsregulatorer, fjerner de også samvirkemodellen som gjør det mulig å produsere mat over hele landet, sier Aasland til NTB og spør:

- Hvem vil hente melk, kjøtt og egg fra små produsenter på den norske landsbygda når bunnlinja er det eneste som teller? (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.