*Nettavisen* Nyheter.

Ap mot historisk valgseier i Stavanger: Vil forhandle videre med FNB tirsdag

 

STØRST: Kari Nessa Nordtun (Ap) var spent da Nettavisen møtte henne kort tid før valglokalene stengte. Nå blir etter alt og dømme Arbeiderpartiet Stavangers største parti.  Foto: Magnus Ekeli Mullis

Ap i Stavanger er størst og har startet forhandlingene - trenger hjelp fra FNB for å danne flertall. Høyre står i fare for å miste makten etter 24 års styre.

10.09.19 01:22

STAVANGER (Nettavisen:) Kari Nessa Nordtun og Arbeiderpartiet ser ut til å danke ut John Peter Hernes og Høyre i kampen om ordførerkjedet. Rundt midnatt forhandlet opposisjonspartiene med blokkuavhengige FNB i Stavanger sentrum.

Rundt 00.30 kom FNB og Ap smilende ut fra forhandlingslokalene og fortalte pressen at forhandlingene fortsetter i morgen. Samtalene har vært gode og konstruktive, ifølge FNB-topp Frode Myhrol.

Les mer: Få alt om valget i Nettavisens valgstudio her!

00.59: Når 100 prosent av stemmene er talt opp er Arbeiderpartiet største parti i Stavanger med 25,4 prosent og 18 mandater. Det er ned 1,58 prosentpoeng fra 2015-valget.

Samtidig går Høyre tilbake med hele 5,9 prosentpoeng til 23,1 prosent. Partiet taper tre mandater, og sitter igjen med 16 plasser i kommunestyret. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger kapret 9,3 prosent av stemmene, og dobler antall mandater til seks.

Når Stavanger slår seg sammen med Rennesøy og Finnøy vil bystyret skifte navn til kommunestyret, og partiene kjemper om 67 plasser. Én av blokkene må vinne minst 34 mandater for å danne flertall.

Les mer: Kan få kraftig smell i Ap-bastionen

24 år med Høyre-ordfører i oljehovedstaden

Høyre har hatt ordførerkjedet sammenhengende siden 1995 i Norges fjerde største by. Christine Sagen Helgø (H) har vært ordfører siden 2011, men tok ikke gjenvalg i år. Flertallskonstellasjonen Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Pensjonistpartiet har styrt sammen de siste fire årene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

PROFIL: Ordførerkandidat John Peter Hernes og Høyre ser ut til å miste flertallet i Stavanger. Per klokken 00.37 ligger partiet an til å miste tre mandater i kommunestyret.  Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

Nettavisen var til stede på Høyres valgvake i Stavanger da resultatet basert på forhåndsstemmene ble lest opp. Jubelen uteble da grafene viste at Høyre lå an til å miste flertallet i oljebyen, samtidig som flere minnet om at det fremdeles var mange stemmer igjen å telle. Senere har valgdagen gått fra vondt til verre for partiet.

- Resultatet fra forhåndsstemmene var svært dårlig for vår del. Men det er ennå tidlig. Vi registrerer at bompengepartiet er byens tredje største parti, mens våre samarbeidspartnere i Frp går ned. Det er oppsiktsvekkende og ulikt Stavanger at Rødt ligger an til å få fem mandater inn i kommunestyret, sier ordførerkandidat John Peter Hernes (H) til Nettavisen klokken 22.20 mandag.

Ap-topp Kari Nessa Nordtun har en tilsynelatende god kjemi med bompengepartiet, og flere eksperter har pekt på at partiet er mer venstrevridd i Stavanger enn i andre deler av landet. Nå har FNB havnet på vippen, og har snakket med både Høyres John Peter Hernes og Aps Kari Nessa Nordtun i løpet av kvelden og natten.

Klikk på bildet for å forstørre.  

BRAKVALG: Mímir Kristjánsson er Rødts ordførerkandidat i Stavanger. Rødt tok fire mandater i kommunestyret - tre bedre enn i forrige periode. Her fra partiets valgvake i Stavanger mandag.  Foto: Magnus Ekeli Mullis

Klikk på bildet for å forstørre.  

GRØNN FRAMGANG: Daria Maria Johnsen er MDGs toppkandidat i Stavanger. Til tross for at partiet økte andelen stemmer til 6,4 prosent, 1,33 prosentpoeng bedre enn i 2015, endte MDG opp med samme antall plasser i kommunestyret som ved forrige valg: Fire. Her fra partiets valgvake mandag kveld.  Foto: Magnus Ekeli Mullis

Les mer: Valgthriller: Høyre kjemper om makta i storbyene

Ekspert: - Kan hende Ap ikke trenger MDG i Stavanger

Få kjenner Stavanger-politikken så godt som Trond Birkedal, eksperten som gjennom valgkampen har vært gjestekommentator hos Stavanger Aftenblad. Den tidligere Frp-politikeren mener Høyres tilbakegang er oppsiktsvekkende.

- Høyre går mer enn dobbelt så mye tilbake som Arbeiderpartiet. Bompengesaken svekket dem, og et skifte etter 24 år med Høyre-styre har vært gjennomgangstonen i valgkampen her i byen. Samtidig er det verdt å merke seg at Ap ikke klarer å kapitalisere på høyresidens tilbakegang, sier Birkedal til Nettavisen kl 22.30 mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Ekspert Trond Birkedal mener Stavanger likner med på resten av landet enn tidligere.  Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix (arkiv))

Eksperten mener Stavanger, som lenge har vært en politisk enklave, likner mer på landsgjennomsnittet enn på lenge, der fløypartiene Rødt og SV gjør det spesielt godt. Birkedal mener FNB og Frode Myhrol har gjort en svært god valgkamp, og partiet har nå havnet i en ettertraktet vippeposisjon i Stavanger.

- Myhrol har holdt kortene tett til brystet, og jeg tror ikke han har noen preferanse. Han vil gå der FNB kan få mest gjennomslag, sier Birkedal.

- Mange peker på at FNB lener mer mot venstresiden i Stavanger enn i resten av landet?

- Jeg tror det blir vanskelig å få MDG og FNB inn i samme flertall. Det FNB synes er positivt, er negativt for MDG og omvendt. I beste fall vil de utlikne hverandre, og da vil ingen være fornøyd. Men det kan hende at Ap ikke vil trenge MDG for å danne flertall engang, og jeg tror Nessa Nordtun vil strekke seg kjempelangt for å få flertallet hun trenger, sier Birkedal.

Rogaland: Dødt løp mellom Høyre og Arbeiderpartiet

00.59: Etter at 100 prosent prosent av stemmene i fylkestingsvalget er talt opp, er det svært jevnt mellom Arbeiderpartiet (23,4 prosent) og Høyre (21,4 prosent). Ap går ned 4,5 prosentpoeng, mens Høyre går ned 2 prosentpoeng. Fremskrittspartiet er fylkets tredje største parti på 12,5 prosent (ned 1,77 prosentpoeng).

Folkeaksjonen Nei til Bompenger får 5,1 prosent av stemmene, 3,88 prosentpoeng opp fra 2015. Senterpartiet går 3,3 prosentpoeng opp fra 2015-valget, og kaprer 10,6 prosent av velgerne.

I Rogaland har Solveig Ege Tengesdal (Krf) vært fylkesordfører siden 2015, som en del av en rød-gul-grønn koalisjon der Ap og Marianne Chesak har hatt varaordføreren. Samarbeidspartiene i posisjon har vært Ap, Sp, Krf og Venstre. I 2019 er det Chesak som går for ordførervervet, og hennes største utfordrer er Høyres Ole Ueland.

På målingene har både Ap og Høyre, som i rikspolitikken, fått betydelige tilbakeslag.

Klikk på bildet for å forstørre.  

AP: Marianne Chesak er Rogaland Aps ordførerkandidat. Da Nettavisen møtte henne to timer før valglokalene stengte var hun svært spent på utfallet av årets fylkestingsvalg. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Klikk på bildet for å forstørre.  

AP: Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) var glad han fikk lagt bompengedramaet bak seg før valgkampen var over. Foto: Magnus Ekeli Mullis

00.18: Når 100 prosent av stemmene har blitt talt opp, har Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Arbeiderpartiet gått 10,77 prosentpoeng tilbake til 25,1 prosent. Men ordføreren ligger likevel an til å sikre et knappest mulig flertall sammen med Fremskrittspartiet (18,3 prosent) og Senterpartiet (7,0 prosent). Til sammen har Ap, Frp og Sp 25 av 49 mandater.

I Sandnes har Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet samarbeidet om makten siden 2011. Da Nettavisen møtte Wirak (Ap) to timer før valglokalene stengte, var han klar på at samarbeidet ligger fast.

- Vi samarbeider godt og kjenner hverandre godt. Begge partiene er innstilte på å fortsette som før. Nå gjenstår det å se hva velgerne sier, sa Wirak til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag