RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap nærmer seg 35 prosent på ny måling

Oslo (NTB): Arbeiderpartiet får 34,8 prosents oppslutning på en fersk meningsmåling. Regjeringspartnerne Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti går imidlertid tilbake.

Målingen er utført av Norstat Markedsanalyse for Klassekampen og Nationen.

Aps oppslutning på 34,8 prosent er en framgang på 3,3 prosentpoeng sammenlignet med en lignende måling i desember.

Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener det er finanskrisen som sender Ap oppover på målingene.

? Finanskrisen er manna fra himmelen for Ap. Partiet opplever nå det motsatte av regjeringsslitasje. Veldig mange velgere vender seg nå mot Aps gamle styringsstat, sier Nordby til Nationen.

Aps partisekretær, Martin Kolberg, mener partiet nå profitterer på den autoritet og trygghet det har vist i tidligere krisetider.

? De gode resultatene på målingene viser at folk setter pris på vår politikk med en sterk stat og nødvendig politisk styring av markedet, sier Kolberg.

Statsminister Jens Stoltenberg påpeker overfor Klassekampen at meningsmålinger er usikre.

? Man bør verken fortvile eller juble over dem. Men dersom denne målingen er et uttrykk for at regjeringen trygger arbeidsplasser og norsk økonomi, så er jeg enig med dem, sier Stoltenberg.

Statsministeren mener tilbakegangen er et uttrykk for at folket har innsett at markedet trenger politisk styring.

? Frp står for en politikk der markedet skal råde. Det er et galt svar. det er en amerikansk modell og folk i Norge ser at den norske modellen er bedre, fastslår Stoltenberg.

Martin Kolberg mener Norge nesten ville stått på bar bakke nå om det var Frp som hadde styrt landet de siste årene.

? Frp vil bare bruke mer og mer oljepenger. Hvis de hadde styrt, ville vi nå hatt en mye svakere offentlig sektor, som ikke ville vært i stand til å håndtere en slik krise som vi er inne i nå, hevder Kolberg overfor Nationen.

? Det er meget gledelig at Frp faller på alle målinger, legger han til.

SV får 7,5 prosent oppslutning, mens Sp ligger på 5,1 prosent.

Trond Nordby har liten tro på en rødgrønn regjering etter valget til høsten.

? Det er et spørsmål om Ap finner det hensiktsmessig å samarbeide med SV og Sp hvis de gjør et dårlig valg. Jeg tror det mest sannsynlige regjeringsalternativet er en ren Ap-regjering i mindretall, sier Nordby.

Kolberg vil imidlertid ikke høre snakk om at Ap tar sikte på å styre alene etter valget i september.

? Nei, vi skal vinne sammen med SV og Sp. Jeg spekulerer ikke i slike hypotetiske problemstillinger, sier partisekretæren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere