Gå til sidens hovedinnhold

Ap-politikere med formelt forslag om innføring av republikk

Oslo (NTB): Fire politikere fra Arbeiderpartiet er for første gang med på å fremme et forslag om å innføre republikk i Norge.

Forslaget er ført i pennen av Sosialistisk Venstreparti-politikerne Hallgeir Langeland og Snorre Valen. Det ble fremmet før helgen. Det er tolvte gang at SV fremmer forslag om å fjerne kongehuset. Denne gangen fikk SV med seg tre stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet, melder TV 2.

- Lyden og innholdet i dette forslaget er annerledes enn tidligere utgaver. Før har man sagt at kongen skal settes på gaten, punktum finale. Nå tar man inn over seg de ulike problemstillingene og ønsker en utredning og bred debatt for å finne ut hvordan vi best skal få i stand en republikk, sier Eirin Sund (Ap) til TV 2.

Hun er førstekvinne i Rogaland Ap. Foruten henne er Aps andrekandidat i Hordaland, Jette F. Christensen, og Arbeiderpartiets Oslo-politikere Truls Wickholm og Marianne Marthinsen med på å fremme forslaget.

- Vi er blitt så satt i tradisjonene våre at alle kjøper Se og Hør med bilder av kongefamilien og synes alt er så hyggelig. Man glemmer at dette handler om hvordan landet styres, hvem som er statsoverhode og hvem som har rett til å representere Norge i FN og andre internasjonale forum, sier Wickholm.

Forslaget går til behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Deretter tas det opp til avstemning i Stortinget i løpet av de tre første årene etter neste valg. Det kreves to tredelers flertall i Stortinget for å endre grunnloven. (©NTB)

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua