Gå til sidens hovedinnhold

Ap sier nei til høyere skatt

Det er uaktuelt å øke skatten for å betale økt sykefravær mener Ap og Sp.

Oslo (ANB): Det er uaktuelt å øke skatten for å betale økt sykefravær. Det slår sentrale politikere i både Ap og Sp fast.

- Det er ikke aktuelt å øke det samlede skattenivået, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Senterpartiet truer med å øke trygdeavgiften og arbeidsgiveravgiften dersom det ikke blir redusert sykefravær. Dette betyr økt skatt, sier Høyre og Skattebetalerforeningen.

- Nei. Dersom vi begir oss inn på slike avgiftsøkninger, så vil det bli lettelser på andre områder. Senterpartiet står på det vi lovet i valgkampen. Vi skal videreføre dagens skattenivå, sier Sp-nestleder Trygve S. Vedum.

Ber om råd
Helga Pedersen gjør det klart at sykefraværet må reduseres.

- Hvis vi ikke klarer det, så vil oppslutningen om dagens velferdsordninger bli svekket, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder.

Hun forteller at alle Ap-fraksjonene på Stortinget har fått beskjed om å forberede innstramminger i 2011-budsjettet.

- Våre folk skal fortelle oss hva som må prioriteres høyest og hva som kan prioroteres ned. I slutten av januar skal vi så diskutere dette på et seminar i regi av stortingsgruppa, og så vil vi komme med råd overfor regjeringen som samles til budsjettkonferanse i mars, sier Pedersen.

Strammer inn
Hun gjør det klart at det må brukes en mindre andel av oljefondet i årene framover.

- Vi må bringe pengebruken ned mot handlingsregelens mål om fire prosent avkastning, sier Pedersen. I årets budsjett brukes det rundt 45 milliarder kroner mer enn de foreskrevne fire prosentene.

- Norge reiser fortsatt på en eksklusiv klasse i forhold til de fleste andre land, men vi må fortsette arbeidet med å inkludere dem som faller utenfor i det norske samfunnet, sier Pedersen.

Begrenset vekst
Hun poengterer at det ikke er snakk om kutt.

- Det dreier seg om å begrense veksten, forklarer Aps parlamentariske leder.

- Det er helt åpenbart at vi må klare å redusere sykefraværet og inkludere flere uføre i arbeidslivet. Men arbeidstakerne skal fortsatt ha full lønn når de er syke. Samtidig må det strammes inn på flere områder slik at vi får råd til å styrke skolen, bygge veier og trygge eldreomsorgen, sier Pedersen.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken