Gå til sidens hovedinnhold

Ap-Skjæran om lederbyttet i Frp: – Umulig å se forskjellen på Siv og Sylvi

Nestlederen i Ap mener partileder Sylvi Listhaug vil fortsette med samme politikk som Siv Jensen, som «partiet for «pengfolk», ikke vanlige folk».

Lørdag tok Sylvi Listhaug formelt over for Siv Jensen som partileder i Fremskrittspartiet.

Nå skal partiet fremme «god gammeldags, gjenkjennbar Frp-politikk», ifølge hun selv.

Arbeiderpartiet mener Frp har blitt mer som Høyre.

– De er et rent høyreparti når det kommer til den økonomiske politikken, og det er den som teller mest i hverdagen til folk, sier nestleder Bjørnar Skjæran.

Les også: Regjeringens nye flagg-forslag vekker oppsikt: – Hva er galt med det norske flagget?

– Ved hver eneste anledning har de prioritert «pengefolk» og de på toppen. Hver eneste gang og i hvert eneste statsbudsjett, sier nordlendingen om Frps tid i regjering.

– Hvordan man da kan presentere seg som partiet for folk flest, det fremstår for meg som en gåte.

Han mener Frp under Sylvi Listhaugs lederskap blir mer av det samme.

– Nå skal de velge ny leder, men i den økonomiske politikken er det umulig å se forskjellen på Siv og Sylvi.

Hvem er vanlige folk?

Flere partier kappes om å vinne støtte blant «vanlige folk» under høstens stortingsvalg.

«Frp er partiet for vanlige folk», kan man lese på Frp.no.

«Nå er det vanlige folks tur», er Arbeiderpartiets slagord inn mot valgkampen.

Senterpartiet mener Erna Solberg har økt avgiftene for vanlige folk. Selv har de presentert et alternativt statsbudsjett som «kutter i avgiftene som rammer vanlige folk».

Les også: Høyre bruker gammelt Ap-slagord: – De prøver å bli mer som Arbeiderpartiet

Skjæran mener Frp i regjering har ført en politikk som har rammet lommebøkene til disse vanlige folkene.

– Frp er partiet for «pengefolk», ikke vanlige folk. De som sitter nederst ved bordet har fått oppleve en lang liste med usosiale kutt, sier han.

– Hvem er egentlig vanlige folk?

– Vanlige folk er alle de som lever av jobbene sine. De som har helt vanlige inntekter. De som ikke har vært prioritert av Høyre og Frp, som ved hver eneste korsvei har prioritert de som sitter på toppen og er de aller rikeste, svarer Skjæran.

– Kutt, kutt og kutt

Skjæran lister opp noen eksempler for å underbygge argumentet sitt:

– De har økt pendlerfradraget. Det betyr at de som jobber i de store byene, men ikke har råd til å bo i de store byene på grunn av boligprisene, har fått økt skatten sin betydelig.

Skattlegging av overgangsstønad for enslige forsørgere, innstramming i behovsprøvd barnetillegg for uføre, innføring av egenandel for fysioterapi for kronisk syke og kutt for barn med dårlig syn og skjeve tenner, er andre eksempler fra Skjæran.

– Når Ap går til valg på å kutte barnehageprisen med 2.800 kroner, så er ikke det ny politikk, men heller for å ta prisen tilbake til det man var enige om tidligere. Det er vanlige folk som har unger i barnehagen. Der har de lagt på store kostnader.

Maksprisen i norske barnehager er på 3.280 kroner. Da den ble innført i 2009 lå den på 2.330 kroner.

– De kuttet også i barnetillegget til de som er uføre. Tenk på det, sier Skjæran opprørt.

– Det rammer helt vanlige folk med helt vanlige inntekter, samt de svakeste blant oss.

– Obligatorisk angrep

– Det er åpenbart at det brukes mer penger på velferdstjenester, svarer Ketil Solvik-Olsen, som tar over som Frp-nestleder på helgas landsmøte.

– Helsekøene er mindre, barnetrygden har økt, vi har bedre skoler, det er flere helsesøstre på skolene og minstepensjonen har økt med 12.000 kroner, sier han.

Kritikken på makspris i barnehager mener han er helt malplassert.

– Det er riktig at barnehageprisene har økt fordi de har blitt inflasjonsjustert, men samtidig har barnetrygden økt for første gang på flere tiår, så i sum kommer barnefamiliene ut i pluss. Men Ap tar kun ut et enkeltelement som lager et minusregnestykke.

– Da burde holde seg for gode til å dra ting ut av sammenheng. La oss heller diskutere saker hvor vi er enige, og prøve å få flertall sammen, men der svikter jo Ap gang på gang.

Bilen som kampsak

Solvik-Olsen, som ble pekt på som nestlederkandidat av Siv Jensen, mener Ap overser et politikkområde som er viktig for vanlige folk: Bilen.

– Ap vil gjøre det dyrere å kjøpe og eie bil, samt legger på to kroner på drivstoffet. De anser alle med bil for å være rike.

– Ble dere enklere å forveksle med Høyre under andre regjeringsperiode?

– I noen angrep fra Ap så er vi et ekstremt høyreparti, men i dette angrepet er vi et moderat høyreparti som ligner på alle andre. Nå må de bestemme seg.

– Dette virker som et obligatorisk angrep i anledning landsmøtet, legger han til.

– Dere i Frp snakker også om vanlige folk, men hvem er egentlig vanlige folk?

– Strengt tatt er alle som bor i dette landet vanlige folk. Men Ap vil gi et falskt inntrykk av at millionærene angivelig er de eneste som har hatt glede av regjeringens politikk. Men vi har økt bevilgningene og satsingene for alle som kjører bil eller benytter helsevesenet, barnehage, skole og eldreomsorg.

Frps landsmøte avsluttes søndag 9. mai.