Ap plusser på 14,7 milliarder oljekroner mer enn det regjeringen har lagt til grunn. Det kom fram da Støre og finanspolitisk talsperson Hadia Tajik la fram partiets alternative statsbudsjett på en digital pressekonferanse torsdag.

– Det er nå det er riktig å bruke penger på folk og sosial rettferdighet, sier Støre.

Tajik beskriver budsjettet som «ambisiøst». Arbeid, velferd og klimakutt er hovedsatsingene.

– Vi omfordeler nesten 8 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjett, sier Tajik.

Blant Arbeiderpartiets prioriteringer er billigere barnehager og SFO, økt pendlerfradrag, feriepenger til folk som mottar dagpenger, og mer støtte til tannhelse.

Les også: LO-lederen vil ha slutt på kortsiktige tiltakspakker

Over 10 milliarder

I tillegg vil partiet bruke 220 millioner kroner til ladestasjoner i distriktene, 161 millioner på tiltak innen arbeidslivet, ansette 1.000 nye lærere, kutte 600 millioner kroner i offentlige gebyrer, styrke sykehusøkonomien med 1 milliard og innføre et lavere tak for egenandelen for helsetjenester, noe som har en prislapp på 1 milliard kroner.

Også milliardsatsing på hydrogen, styrking av Ringeriksbanen til 130 millioner kroner og en halv milliard til ulike maritime satsinger, inkludert 125 millioner til hydrogendrevne hurtigbåter, har fått plass i Aps budsjett.

En grov oppsummering av Ap-løftene som NTB har foretatt, viser at de så langt summerer seg til godt over 10 milliarder kroner.

Inndekning

Fra før er det kjent at partiet regner med å ta inn 7,2 milliarder kroner på økte skatter. Ap vil også hente 2,4 milliarder fra konsulentbruken som regjeringen har satt av penger til, kutte 745 millioner kroner i kontantstøtten og fjerne 147 millioner kroner fra støtten til private barnehager.

Ap vil også hente inn penger ved å innføre moms på elbiler over 600.000 kroner.

I budsjettutkastet heter det også at partiet vil øke CO2-avgiften med 10 prosent hvert år fram til 2030, men bare 5 prosent på diesel og bensin fram til 2025.

Ap vil slå en tykk strek over den omstridte ABE-reformen, som pålegger alle offentlige etater og virksomheter å barbere sine budsjetter med 0,5 prosent årlig. Det innebærer at rundt 1,7 milliarder kroner i innsparing går tapt.

– I åtte år har denne reformen skapt så mye demotivasjon. Det finnes bedre måter å prioritere på, slår Støre fast.

(©NTB)

Les også: Regjeringens koronastøtte er puslete og gjerrig - Stortinget må holde dem i ørene