Torsdag kunne man lese i Nettavisen at høyere utdanningsminister Henrik Asheim i Høyre er «oppriktig bekymret» for innvandringspolitikken dersom det blir regjeringsskifte til høsten.

– Jeg er oppriktig bekymret, fordi SV, MDG og Rødt går til valg på veldig liberal innvandringspolitikk, sier Asheim.

Les mer: Advarer mot liberal innvandringspolitikk med Støre og Vedum: – Jeg er oppriktig bekymret

– På Støre og Vedum høres det iblant ut som de regner ut de mandatene de trenger for å få flertall. Hvis det blir en ny regjering så er jeg helt sikker på at de blir presset på en mer liberal innvandringspolitikk.

Ap: «Åpenbart» at de vingler

– Det partiet som vingler mest i norsk innvandringspolitikk i dag er Høyre, som mangler egne løsninger og politikk på dette området, sier innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani.

– De er i spagaten mellom høyrepopulistene i Frp på ene siden, og innvandringsliberale Krf og Venstre på andre siden. Den største uenigheten i norsk innvandringspolitikk er internt mellom høyrepartiene. Det tror jeg er ganske åpenbart for de fleste.

Les også: Vil gjøre som Danmark: Listhaug ønsker asylmottak i utlandet

Partiet er heller ikke enig med seg selv, sier han, og viser til at Høyre-representant Ove Trellevik for et år siden ønsket full stans i kvoteflyktninger, men at den høsten mente statsminister Erna Solberg det var uaktuelt å kutte i antallet.

– Nylig stemte Høyre ned en rekke av Arbeiderpartiets forslag i Stortinget, fordi Krf og Venstre krevde det. Samtidig vingler Høyre selv om kvoteflyktninger; den ene dagen sier innvandringspolitisk talsperson at han vil ha full stopp i kvoteflyktninger, den neste sier Erna at dette er uaktuelt.

Gharahkhani sier at Ap ønsker å øke støtten til nærområdene til flyktninger, fastsette det totale antallet flyktninger som skal integreres over tid og jobbe for at Norge inngår tredjelandsavtaler.

– Erna mistet kontrollen

Til Nettavisen påpekte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen at Jonas Gahr Støre, under flyktningkrisen i 2015, mente Norge kunne ta 10.000 flyktninger fra Syria over to år.

Gharahkhani viser til en Solberg-kommentar i VG.

– Under asylkrisen i 2015 uttalte Erna Solberg faktisk at Norge har kapasitet til å ta imot 30.000 asylsøkere årlig. Det er faktisk verdt å minne om at den eneste gangen Norge har mistet kontrollen over egne grenser var under Erna Solbergs ledelse i 2015.

Statsministeren sa at Norge har kapasitet til å ta imot 50.000 innvandrere, men at ville vært vanskelig å integrere så mange over kort tid.

Les også: Arbeiderpartiet langer ut mot det som skjer på flyplassene: - Det kan ikke være sånn her

– Helhetlig politikk

Gharahkhani uttaler til Nettavisen at det norske folk skal være helt trygge på at det med Arbeiderpartiet i ledelse blir en rettferdig og forutsigbar flyktningpolitikk.

– Vi er det eneste politiske partiet som har lagt frem en helhetlig og troverdig innvandringspolitikk. Dagens asylsystem er inhuman, urettferdig og lite bærekraftig, sier han.

Han refererer til det han omtaler som «dødsveien» over Middelhavet, styrt av at «kyniske menneskesmuglere».

– Vårt utgangspunkt for å legge om asylordning er for å prioritere flyktninger gjennom FN, øke innsatsen i nærområdene og sikre at vi ikke bruker ressurser på de som ikke har rett på beskyttelse. Vi skal sørge for større forutsigbarhet i hvor mange Norge skal ta imot, slik at vi lykkes bedre med integreringen.

Les også: Høyre-politiker ber egen regjering tillate søndagsåpne butikker: - Er uanstendig