Byrådet i Oslo skal sette ned et utvalg som skal se på nye inntaksregler for videregående skole.

Les også: Vil se på nye inntaksregler til videregående skole i Oslo

Ordførerkandidat Saida Begum (H) sa til Nettavisen at Høyre er veldig kritiske til å fylle opp skolene basert på en politisk vedtatt brøk:

- Leser man mandatet, kan det se ut som «loddtrekning», og såkalt Holmlia-kvotering som Ap ønsker kan bli en virkelighet. Vinner vi valget slik vi håper til høsten, skal vi være garantisten for at fritt skolevalg består. Det kan alle elever være helt trygge på.

Les også: Saida Begum: - Tusenvis av Oslo-elever risikerer å miste motivasjonen

Dette får Oslo Ap til å reagere:

- Det er direkte usant det Høyres Saida Begum sa om at Arbeiderpartiet (Ap) vil ha Holmlia-kvotering. Arbeiderpartiet har ikke konkludert, sier utdanningspolitisk talsmann i Oslo Ap, Abdullah Alsabeehg, til Nettavisen - og legger til at:

- Mens Høyre har konkludert og vil forsvare dagens system, ønsker Arbeiderpartiet å ha en bred diskusjon om alternativene til dagens inntakssystem på videregående skole. Vi ønsker å innhente mer kunnskap, fordi vi ønsker å drive en skolepolitikk basert på fakta og oppdatert forskning.

Les også: Thorkildsen ut mot karakterpress: - Jeg er bekymret for elevenes helse

- Alle elever tjener på en skole som har en bedre miks

Abdullah Alsabeehg har tro på en skole med mer mangfold enn vi ser i dag:

- All forskning viser at alle elever tjener på en skole som har en bedre miks av elever fra ulike prestasjonsnivåer og ulik bakgrunn. Vi må tørre å ta debatten om karakterbasert inntak og diskutere alternative modeller. Høyre er imot ny diskusjon. Vi ønsker en saklig diskusjon velkommen, sier han.

Aps utdanningspolitiker ønsker seg en fellesskole:

- Problemet er at det er ingen fellesskole på videregående i Oslo i dag. Fellesskole skulle tilsi at ungdom går på samme skole, uavhengig av bakgrunn eller bosted. Det er ikke tilfelle i Osloskolen i dag, og det taper alle elever på.