Gå til sidens hovedinnhold

Ap-Støre etterlyser plan for klimakutt fra regjeringen

Arbeiderpartiet etterlyser regjeringens planer for klimakutt i sektorer som transport og landbruk.

Regjeringen har vist til at den forhandler om en avtale med EU om klimakutt i ikke-kvotepliktig sektor, det vil si transport, bygg og anlegg, avfall og landbruk

– Disse forhandlingene har pågått i tre år. Vi har brukt tre år av tiden fram til 2030-målene på å inngå en avtale med EU. Vi har ikke en plan. Vi har ikke konkrete mål for kutt, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre, og henviste samtidig til FNs dystre rapport om det krever svært omfattende tiltak dersom verden skal nå 1,5-gradersmålet.

– Kan statsministeren forklare hvorfor dialogen med EU har tatt så lang tid, spurte han Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen onsdag.

Han ba også om svar på om avtalen vil komme på plass innen utgangen av året.

Les også

Støre ikke beroliget etter Solbergs selvkritikk

Les også

Støre vil ikke ha brå endringer i Aps innvandringspolitikk


Solberg viste til prosessen i EU som årsaken til at det tar tid, og spesielt at EU skal gjøre ferdig et system for hvordan skog skal regnes inn.

– Det er ikke sånn at regjeringen ikke har gjort noe, sa statsministeren og viser til nedgang i utslippene i transportsektoren.

Solberg og Støre havnet imidlertid i klinsj om hvorvidt reduksjonen i utslipp fra veitrafikken fører til kutt globalt sett. Støre mener bruk av palmeolje, som fører til reduserte utslipp her, bidrar til økte utslipp i Indonesia. Men Solberg avviste at regnestykket går i minus.

– Jeg kan bekrefte at det fører til globale kutt, sa hun.

(©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken