Ap større enn Høyre i ni av ti storbyer

Ap er større enn Høyre i ni av landets ti største kommuner viser et gjennomsnitt av lokale meningsmålinger. I Oslo har det ikke vært Ap-flertall siden 1995, men ordfører Fabian Stang (H) håper Høyre vil klare å snu trenden før høstens valg

Ap er større enn Høyre i ni av landets ti største kommuner viser et gjennomsnitt av lokale meningsmålinger. I Oslo har det ikke vært Ap-flertall siden 1995, men ordfører Fabian Stang (H) håper Høyre vil klare å snu trenden før høstens valg Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Høyres nedtur på meningsmålingene gir også utslag lokalt. I ni av ti storbyer er nå Ap størst.

Siden 2011 har Høyre styrt sju av Norges ti største kommuner. En gjennomgang av lokale meningsmålinger som VG har foretatt, viser at Ap kan bli størst i seks av disse hvis tendensen holder seg fram til kommune- og fylkestingvalget i september.

Det gjelder Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bærum. I tillegg styrer Ap fra før av i Trondheim, Fredrikstad og Sandnes – byer der Ap fremdeles er det største partiet.

Kun i Bærum, hvor Høyre fikk rent flertall ved forrige lokalvalg i 2011, ligger partiet an til å beholde makten hvis tendensen holder seg.

I Oslo har det ikke vært rødt flertall siden i 1995, da Gro Harlem Brundtland (Ap) var statsminister og Bjørvika og Operaen fortsatt var konteinerhavn. Nå er det et rekordjevnt løp mellom de rød og blå blokkene i hovedstaden.

- Jeg tror vel ikke de dårlige målingene skyldes at folk i Oslo er veldig misfornøyde med Høyre i Oslo. Det er nok heller rikspolitikken som spiller inn, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.