Gå til sidens hovedinnhold

Ap størst på ny måling – stort rødgrønt flertall

Arbeiderpartiet kaprer så vidt posisjonen som landets største parti på en ny meningsmåling, og bidrar til å sikre et solid flertall for den rødgrønne blokken.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23,1 prosent på meningsmålingen Opinion har gjort for FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men den gjenvunne posisjonen som landets største parti skyldes ikke økt velgertilslutning fra forrige måling alene. Ap går nemlig fram med bare 0,4 prosentpoeng, en endring som dessuten er godt innenfor feilmarginen, men hovedrival Høyre mister 1,1 prosentpoeng av sin oppslutning og faller dermed tilbake til andreplass, med 21,7 prosent, på aprilmålingen.

Les mer: LO: – En varslet krise

Senterpartiet svekkes ytterligere og har en oppslutning på 19 prosent – tilbake 1,8 prosentpoeng fra marsmålingen.

Hadde målingen vært valgresultat, ville de rødgrønne uansett sikret seg solid flertall på Stortinget. Ap, SV (7,7 prosent, -0,1 prosentpoeng) og Sp ville fått 94 mandater. Slår de sine pjalter sammen med Miljøpartiet De Grønne (5,7 prosent, +1,5) og Rødt (4 prosent, -0,8), har denne blokken sammen 111 mandater.

Les også: Rødt: Rapport viser at pandemien rammet skjevt

Dagens regjeringspartier Høyre, KrF (3,1 prosent, +0,1) og Venstre (3,3 prosent, +1,1) ville blitt avspist med 41 mandater. Hvis Fremskrittspartiet finner fortsatt samarbeidsvilje, kunne de sluttet seg til den blå blokken med sine 17 mandater.

Gruppen Andre får 3 prosents oppslutning, opp 0.4 prosentpoeng.

(©NTB)

Reklame

Ny grillpakke: - Den beste barbecuesausen vi har smakt