RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap størst, men taper velgere

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet får en oppslutning på 31,5 prosent og er klart størst på Opinions partibarometer for juni.

Arbeiderpartiet har dermed tapt nesten fire prosentpoeng av velgerne siden stortingsvalget høsten 2009. På den annen side kan Høyre notere 25,1 prosent. Det er nesten åtte prosentpoeng fram siden forrige stortingsvalg. Fremskrittspartiet har mistet tre prosentpoeng og lander på 19,9 prosent i oppslutning. Det viser Opinions måling som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

SV sliter
SV ligger et snaut prosentpoeng under sist valg, mens Senterpartiet havner tett oppunder. KrF har nå 4,9 prosent av velgerne i ryggen mens Venstre er klart over sperregrensen med en oppslutning på 5,3 prosent.

Dersom det hadde vært stortingsvalg i dag ville de borgerlige partiene ha fått ni flere representanter og dermed solid flertall på Stortinget. Men Høyre og Fremskrittspartiet ville ikke ha fått flertall sammen, slik mange meningsmålinger har vist i flere måneder. 70 prosent av de som stemte Ap i 2009, holder fast på dette partiet. Høyre har en lojalitet på 79 prosent av tidligere velgere mens Fremskrittspartiet bare kan skilte med 59 prosent i denne kategorien.

Ny metode
Etter å ha kjørt partimålinger i flere år via et utvalg på internett har Opinion nå valgt å gå tilbake til telefonbaserte målinger.

- Begrunnelsen er at det er for store systematiske forskjeller mellom webbasert måling og telefonmålinger. Når bransjestandarden fortsatt er telefon, så velger vi å benytte den samme metoden som andre meningsmålingsbyråer, sier administrerende direktør Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

- Vi trodde at mange ville følge etter oss over på web, men det skjedde ikke. Det er ingen tvil om at web er framtiden, men her var vi tydeligvis for tidlig ute, sier Askheim.

Overgangen til telefon er forklaringen til de store utslagene fra forrige måneds måling.

Tallenes tale
Opinions måling er tatt opp via telefon i perioden 8. til 14. juni. 70 prosent av de spurte har avgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra den webbaserte målingen i forrige måned i parentes):

Ap 31,5 prosent (fram 4,8)

SV 5,3 prosent (tilbake 1,0)

Sp 6,0 prosent (fram 2,2)

Høyre 25,1 prosent (tilbake 5,6)

Frp 19,9 prosent (fram 2,0)

KrF 4,9 prosent (tilbake 0,3)

Venstre 5,3 prosent (tilbake 1,1)

Rødt 1,6 prosent (tilbake 0,4)

Andre 0,4 prosent (tilbake 0,7)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere