I en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer de effekten av de ulike korona-tiltakene.

Der kommer det blant annet frem at skolestenging i de øvrige trinnene i grunnskolen kan ha ført til mer smittespredning.

- Ved en ny smittetopp må terskelen være svært høy for å stenge skolene igjen. Og tiltakene tilpasses lokalt der det er smitte, ikke i hele resten av samfunnet, sier helsepolitisk talskvinne for Ap, Ingvild Kjerkhol, til Nettavisen.

Les også: Så liten effekt tror Folkehelseinstituttet de forskjellige korona-tiltakene har hatt

- Viktig å lytte til faglige råd i fortsettelsen

Hun vil ikke kritisere regjeringen for nedstengingen 12. mars.

- Vi forstår at regjeringen valgte sin drastiske linje da de mente de ikke hadde kontroll over pandemien, men det er viktig å lytte til de faglige rådene i fortsettelsen, sier hun.

Les også: Undersøkelse: 2 av 100 har antistoffer mot koronavirus

Arbeiderpartiet ønsker en strategi-endring fremover:

- Vi har tatt til orde for å endre strategien framover på en måte som bedre ivaretar helheten. WHO formulerer målet for håndtering av pandemien slik: «redde liv, minimalisere forstyrrelser i samfunnslivet, og beskytte samfunnsøkonomien,» mener Kjerkol.

Høie forsvarte skolestenging

I sponstanspørretimen på Stortinget 29. april ba Kjerkol helseminister Bent Høie (H) avklare om regjeringen vil se på rehabilitering av koronapasienter og åpne for mer lokale tilpasninger i tiltakene fremover.

– Vi må ha diskusjon om hvordan vi skal åpne opp for lokale tilpasninger, sa Høie.

Han forsvarte samtidig at skolestenging og nå gjenåpning så langt har vært gjennomført nasjonalt, for å unngå unødig usikkerhet både blant barn, foreldre og lærere.

Kjerkol ba også Høie avklare hvordan det går med oppbyggingen av intensivplasser.

– Vi ga i oppdrag til helseregionene å planlegge for intensivkapasitet opp mot 1.200 plasser. Det er toppen i scenarioet fra FHI, sa han.

Her kan du se nærmere på hvordan FHI har vurdert de mest inngripende smitteverntiltakene:

Les også: Åpnet ølkranene: - Vi måtte skrive under på dette for å få åpne

Regjeringen vil unngå unødvendige krav

I regjeringens vedtak torsdag legges det vekt på hvor viktig det er å informere befolkningen slik at det ikke kommer flere krav det ikke er grunnlag for:

«Ved en lokal eller nasjonal økning i smittetallet vil det også kunne komme krav om å innføre tiltak som det ikke er kunnskapsgrunnlag for. Fortsatt høy grad av tilgjengelighet, åpenhet og tilstedeværelse i media, sosial medier og på nett vil være viktige tiltak for å lykkes med dette.»

Les også: Ekspertenes tips: Noen aksjer er nær bunnen - kan gi spinnvill gevinst (+)