*Nettavisen* Nyheter.

Ap-topp ut mot Norvik

Foto: (Scanpix)

Telenors styreleder Harald Norvik tolker statens eierskapspolitikk annerledes enn den rødgrønne regjeringen, mener lederen av Stortingets næringskomité.

16.01.12 16:45

- Han tolker prinsippene for det statlige eierskapet i en helt annen retning enn regjeringen og stortingsflertallet gjør. Det virker som om styrelederen helst hadde sett at Telenors største eier ikke hadde noen mening om salget av TV 2 i det hele tatt, sier næringskomiteens leder, Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland, til NTB.

Næringsminister Trond Giske (Ap) har fått kraftig kritikk av en samlet opposisjon for sin håndtering av TV 2-salget og kontakten med Telenor.

I rødgrønn leir er det derimot langt mellom de kritiske røstene. Giske har ikke bare støtte i SV og Senterpartiet – også i store deler av Arbeiderpartiet slås det ring om næringsministeren.

Ingen kritikk
- Det er ingen tvil om at staten som eier kan uttale seg om og engasjere seg i aktuelle saker. Næringsministeren var i sin fulle rett da han gjorde dette. Giske har etter mitt syn holdt seg godt innenfor bestemmelsene, sier Aasland.

Han finner det ikke godtgjort at Giske utviste et utilbørlig press overfor Telenors styreleder Harald Norvik og derved gikk langt i å instruere ham og selskapet om å treffe en annen beslutning enn å selge TV 2 til danske Egmont.

- Vi har å gjøre med to parter som vurderer dette på hver sin måte. Selv mener jeg næringsministeren hele tiden har understreket at det er opp til selskapets styre å fatte en beslutning, sier Aasland.

Han avviser at det er en konflikt mellom Giske og statsminister Jens Stoltenberg i denne saken, noe enkelte opposisjonspolitikere og kommentatorer har antydet.

- Statsministeren har sagt tydelig ifra om at det er opp til selskapets organer å behandle denne saken. Det samme har næringsministeren understreket.

- Styrker Giske
Tre av Norges største aviser refser næringsminister Trond Giske (Ap) på lederplass mandag. Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tror på sin side Giske kommer styrket ut av saken.

- Trond Giske er krystallklar og vil ha null problemer med å forklare seg i Stortinget. Det er Jens Stoltenberg som er politisk uklar og utøver et lederskap det kan settes spørsmålstegn ved, skriver redaktøren.

Han viser til at investor Stein Erik Hagen slår fast overfor VG at Telenors styreleder Harald Norvik ville ha fått sparken i det private næringsliv om han hadde unnlatt å følge tydelige signaler fra største eier.

Dagens Næringsliv mener på sin side Giske har brutt regjeringens prinsipper for eierstyring og derved vist seg uegnet som næringsminister. Også VG og Aftenposten kritiserer Ap-statsråden, selv om VG anfører at næringsministerens stilling kan være styrket etter feiden med Telenor.

Til Stortinget
Opposisjonspartiene har krevd svar fra Giske på en rekke spørsmål knyttet til salget av TV 2. Næringsministeren vil derfor holde en redegjørelse for sin håndtering av saken.

Redegjørelsen finner sted i Stortinget torsdag. Den vil sannsynligvis bli etterfulgt av en kommentarrunde fra de ulike partiene. Dersom Stortinget ikke slår seg til ro med Giskes svar, kan redegjørelsen bli gjenstand for komitébehandling.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.