Det var fredag i forrige uke at Bodø kommune bestemte seg for å innføre tiltaksnivå A, som er et «særlig høyt tiltaksnivå». Det innebærer en nærmest komplett nedstenging. Blant annet er det ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster, der flere enn fem gjester deltar samtidig.
Se konkret hva tiltaksnivå A innebærer her:
Tiltaksnivå A
Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler
Gult tiltaksnivå i tråd med trafikklysmodellen gjelder for skoler og barnehager som for resten av landet. Det må gjøres lokale vurderinger i tråd med smittesituasjonen, det vil si at kommunen som smittevernmyndighet kan beslutte at det skal være rødt nivå der det er nødvendig ut fra en smittevernfaglig vurdering. Regjeringen vil likevel kunne gi nasjonale anbefalinger om rødt tiltaksnivå om situasjonen tilsier det.
Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter og undervisningen gjøres digitalt. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig.
Arrangementer
Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
Digitale arrangementer med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til utøvere og annet nødvendig produksjonspersonell, er tillatt.
Idretts- og fritidsaktiviteter
Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne og unge (med ett unntak, se under). Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.
Det blir tillatt med utendørs idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, så lenge dette skjer i grupper på inntil 10 personer og alle deltakerne kommer fra samme kommune. Det anbefales at aktivitetene foregår på en slik måte at man kan holde minst to meters avstand mellom deltakerne.
Arbeidsplasser
Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for dette.
Butikker og tjenester
Alle butikker og varehus skal være stengt, med disse unntakene:
Matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer.
Utsalgsteder som i hovedsak selger dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
Apotek
Bandasjister
Optikere
Vinmonopolet
En-til-en tjenester som frisør, hudpleier, tatovører mv.
Helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv.
Bensinstasjoner
Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
Lager- og grossistdelen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende
Butikker og varehus kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer når det er etablert smittevernfaglig forsvarlige løsninger for utlevering av varene.
Restauranter, kafeer, barer og hoteller
Serveringssteder stengt, men det er tillatt med take away.
Skjenkestopp.
Serveringssteder på hoteller kan servere mat til overnattende gjester.
Følgende virksomheter og steder skal holde stengt
Treningssentre.
Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende.
Tros- og livssynshus, med unntak ved begravelser og bisettelser og samtaler mellom representant for tros- og livssynsamfunn og enkeltpersoner.
Biblioteker.
Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder.
Museer.
Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.
Anbefalinger:
Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Det er unntak for:
Nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase.
Aleneboende, de kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand.
Barn, i tillegg til besøk fra egen barnehage- og barneskolekohort, og unge kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner.
Det bør holdes 2 meter avstand i møte med andre personer. Unntatt er mennesker i egen husstand, og mennesker nevnt i kulepunktet ovenfor.
Alle bør unngå reiser som ikke er nødvendige. Reise til arbeid må anses som nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
Bosatte i kommunen anbefales ikke å dra til åpne kjøpesentre eller varehus i nabokommuner.
Bosatte i kommunen kan dra til fritidsbolig, men bare sammen med personer i egen husstand. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise. Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen. Hold god avstand til andre i skiløypa, skitrekket og på gåtur. Sjekk hvilke råd og regler som gjelder for hyttekommunen, og følg dem. Ikke ta imot besøk.
Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
Personer med høy risiko for å bli alvorlig syk eller dø dersom de blir smittet av koronavirus, bør leve mer skjermet.
Én-til-én virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær kontakt ansikt-til-ansikt.
Testing og oppfølging av nærkontakter og husstandsmedlemmer:
personer som er i smittekarantene anbefales å teste seg på dag 7-10 i karantenetiden.
nærkontaktene som er knyttet til et utbrudd av det muterte koronaviruset, testes med PCR-test både ved inngang til karantenen (med en gang de er definert som nærkontakt) og utgang av karantenen (tidligst dag 7).
husstandsmedlemmer av nærkontakter bør være i karantene frem til første PCR-test foreligger for nærkontakten. Dette gjelder i utbrudd tilknytning til den engelske virusvarianten.
Plikt til å bruke munnbind
Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind i butikker, i fellesarealene på kjøpesentre, på serveringssteder, i tros- og livssynshus, på kollektivtransport og innendørs stasjonsområder, og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter.
Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.
Plikten til å bruke munnbind gjelder også for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand fra besøkende. Dette gjelder ikke ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av visir, skillevegger og lignende i henhold til Folkehelseinstituttets anbefalinger.
Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
Alle kommunene kan innføre strenge råd og regler basert på lokale smittesituasjoner. Det er derfor viktig å følge med på hva som gjelder i egen kommune.
Kilde: Regjeringen.no
Kjøpte inn øl og vin til anledningen
Nordland Arbeiderparti hadde årsmøte samme dag, hvor nestleder Bjørnar Skjæran og sju andre bestemte seg for å ha et nachspiel etter samlingen. Det hadde også blitt kjøpt inn øl og vin til anledningen. Nachspielet ble avslørt etter hvert av NRK, og Arbeiderpartiet måtte ut og beklage.
- Jeg beklager veldig at jeg var til stede. Jeg burde ikke ha vært der, sa Ap-nestlederen til Nettavisen.
Skjæran ville ikke si noe mer enn dette, men fylkessekretær i Nordland Arbeiderparti, Tor Arne Bell Ljunggren, skrev følgende i en e-post til NTB:
- Etter første dag på årsmøtet var det vi som organiserte møtet, og bodde på hotellet, samlet på en suite med god plass. Vi var deler av kvelden til sammen åtte personer inkludert undertegnede, som bodde på rommet. Vi burde gjort en egen vurdering knyttet til å møtes etter middagen på grunn av den nye avstandsregelen på to meter. Vi har gjort en feil. Dette beklager vi på det sterkeste.
Startet etterforskning
Politiet var imidlertid ikke fornøyd med kun en beklagelse, og startet en etterforskning for å se om det var brudd på smittevernreglene.
- Mandag 15. mars 2021 ble det kjent at det hadde vært holdt en fest med åtte personer på Scandic Havet i Bodø, i løpet av helgen. Som følge av de opplysningene som framkom av oppslag i media besluttet politiet å opprette straffesak, og etterforske saken i den hensikt å avdekke om det hadde skjedd et brudd på smittevernet, skriver Nordland politidistrikt i en pressemelding.
- Som et ledd i etterforskningen har politiet gått inn å vurdert lovgrunnlaget for mulig straffeforfølgelse. Av den nasjonale covid-19 forskriften kapittel 5a som var gjeldene for Bodø på det tidspunktet festen fant sted, framkommer det et generelt forbud mot arrangementer, med noen ikke relevante unntak. Imidlertid var det også på samme tidspunkt innført en lokal forskrift i Bodø kommune, med hjemmel i smittevernloven. Av denne framkommer det at det kan gjennomføres arrangementer med inntil 10 personer på innendørs arrangement, legger de til.
Les også Erik Stephansens kommentar: Nachspielet: «Det er rett og slett uakseptabelt at disse folka skal komme unna med å legge seg flate»
Politiet: - Ikke klart nok
Politiet opplyser videre at det ikke er grunnlag for straff etter å ha kommet til følgende konklusjon:
- For å kunne straffes for en handling er det i norsk rett et klarhetskrav, som innebærer at det må framgå tydelig i loven hvilke handlinger som kan føre til sanksjon ved overtredelsen, og hvilken personkrets det kan reageres mot.
- Slik politiet vurderer denne saken er dette kravet ikke oppfylt da det er direkte motstrid mellom nasjonale og lokale regler for regulering av arrangementer. Som følge av dette henlegges anmeldelsen mot de personene som deltok på den omtalte festen på Scandic Havet, natt til søndag 14. mars 2021.
Skjæran, som har beklaget at han deltok på festen, sier til NRK at han tar henleggelsen til etterretning.
- Men det endrer ikke mitt syn. Vi burde ikke møttes på denne måten, og jeg burde stoppet det da jeg var innom. Min sterke beklagelse står fast, sier nestlederen.
Fikk refs av Støre
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre var også raskt ute med en klar beskjed til Ap-toppene som tok seg en fest i Bodø.
- Dette er et klart og uheldig brudd på bestemmelser alle er pålagt å følge. Da må selvsagt politikere gå foran og respektere reglene. Jeg ser at de som har deltatt beklager på det sterkeste, og det er på sin plass. Vi må alle følge reglene som gis, og sammen gjøre det vi kan for å hindre smitte, skrev Ap-lederen til Nettavisen i en e-post.
Les også: Nachspiel, dårlig dømmekraft og en forbanna ordfører
Partilederen svarte imidlertid ikke på Nettavisens spørsmål om dette ville få noen konsekvenser i form av straff internt i partiet, for Skjæran og hans partifeller som tok seg en fest.
Støre har derimot vært krystallklar tidligere på at Arbeiderpartiet ville ha gjort en bedre jobb enn regjeringen, når det gjelder å håndtere koronakrisen vi er inne i.
Se den klare beskjeden fra Arbeiderparti-lederen nylig i «Politisk kvarter»: