Dramatikken knyttet til Giske-saken økte i går, en dramatikk som ikke minst knytter seg til forholdet mellom de to nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske. Nå handler det i realiteten om en åpen maktkamp mellom de to, der bare en av dem kan overleve i Ap-ledelsen, skriver Aftenposten (krever abonnement) onsdag.

Blogg: Hadia Tajiks åpne, men aksepterte mytteri

Etter hvert som biter av informasjon sivet ut fra sentralstyremøtet i Folketeaterbygningen, ble bildet av en dypere konflikt mellom nestlederne tydeligere.

To medlemmer av Aps sentralstyre, har uavhengig av hverandre de siste dagene, sagt til Aftenposten at Giske og Tajik «ikke tåler trynet på hverandre». Dette som en understrekning av at forholdet mellom de to nestlederne er iskaldt og har vært det en tid.

Brøt med Støres strategi

Ifølge VG brøt nestleder Hadia Tajik med Jonas Gahr Støres strategi da hun under sentralstyremøtet leste høyt fra flere varslerbrev, etter ønske fra varslerne selv. Støre bekreftet at Tajik leste opp fra varslerbrev etter ønske fra varslere, og dermed målbar deres vurderinger i konflikten uten at Giske var til stede og kunne svare.

Les mer: Ap-sentralstyremedlem om varslene: – Dette er sterke saker

Tajiks innlegg skal ha skapt sterke følelser hos flere og tolkes som et signal om at hun og Giske ikke kan fortsette å sitte i samme partiledelse.

Det første signalet om at Tajik ser helt annerledes og kritisk på varslingene om Giskes kritikkverdige oppførsel, kom 22. desember, da hun la ut et krast innlegg på Facebook: «For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist.»

Analytikere: Kan ikke begge sitte i Ap-ledelsen

En ekspert og en valgforsker mener Arbeiderpartiets to nestledere ikke lenger kan sitte sammen i partiledelsen, skriver Vårt Land.

– Jeg tror det er umulig at både Trond Giske og Hadia Tajik fortsetter som nestledere, sier dosent Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania til avisen.

Gunnar Stavrum: Arbeiderpartiet er ennå ingen søndagsskole

Han får støtte fra valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

– Vanligvis vil en toppledelse kunne håndtere ganske sterke politiske motsetninger, men når man kommer til et punkt der man ikke kan stole på hverandre, så går det ikke lenger. Det punktet har Giske og Tajik nådd nå, mener han.

- Mye taler for at tilliten er brutt

Etter at Tajik hadde fått seg forelagt noen av varslene mot Giske, skrev hun på sin Facebook-side at de for henne var «rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist».

– Når Hadia Tajik skriver en så sterk melding, taler mye for at tilliten mellom henne og Giske er brutt. Tillit tar lang tid å bygge opp, men kort tid å bryte ned. Det skal bare en Facebook-post til, sier Tuastad.

Les også: Rasende Ap-topper krever at Støre-rådgiver må gå

Ifølge VG ba to av varslerne Tajik om å lese fra varslene deres «for at sentralstyret skal forstå alvorlighetsgraden i anklagene mot Giske». Avisen skriver videre at kildene oppfatter dette som et signal fra Tajik «om at hun og Giske ikke kan fortsette å sitte i samme partiledelse».

VG meldte også at det er flertall for å kaste Trond Giske blant fylkeslederne i Arbeiderpartiets kvinnenettverk.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her