RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- GROV HETS MOT JONAS: Tidligere Ap-statsråd Thorbjørn Berntsen mener Jonas Gahr Støre har blitt utsatt for grov hets i forbindelse med valgkampen: - At det er en tilfeldighet at den grove hetsen mot Jonas ble kasta inn rett før valget som enkelte mediefolk hevder må de dra lenger ut på landet med, skriver Berntsen på Facebook.
- GROV HETS MOT JONAS: Tidligere Ap-statsråd Thorbjørn Berntsen mener Jonas Gahr Støre har blitt utsatt for grov hets i forbindelse med valgkampen: - At det er en tilfeldighet at den grove hetsen mot Jonas ble kasta inn rett før valget som enkelte mediefolk hevder må de dra lenger ut på landet med, skriver Berntsen på Facebook. Foto: Flickr/Arbeiderpartiet

Ap-topper støtter Jagland:

Thorbjørn Berntsen: - Grov hets mot Jonas

Sist oppdatert:
Den tidligere Ap-statsråden Thorbjørn Berntsen kaster seg inn i mediekritikken etter valgnederlaget.

Onsdag gikk tidligere statsminister fra Arbeiderpartiet (Ap) Thorbjørn Jagland ut i et Facebook-innlegg og kritiserte media. Det førte til massiv kritikk fra blant annet lederen av Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

Les: Presseorganisasjoner slår tilbake mot kritikk fra Thorbjørn Jagland

Natt til torsdag er Thorbjørn Jagland på nytt ute på Facebook der han reagerer på norske mediers avvisningen av hans kritikk.

Her får han samtidig kraftig støtte av andre tungvektere i Arbeiderpartiet.

- Ekstra skeptisk

- Det er ikke behov for refleksjon. Alt er i orden. Jeg blir ekstra skeptisk, skriver Thorbjørn Jagland i et innlegg på Facebook.

I kommentarfeltet på Facebook får han også støtte fra Ap-topper.

Tidligere Ap-statsråd Thorbjørn Berntsen skriver dette:

- Det er en høyst aktuell problemstilling du reiser «navnebror». At det er en tilfeldighet at den grove hetsen mot Jonas ble kasta inn rett før valget som enkelte mediefolk hevder må de dra lenger ut på landet med, skriver Berntsen.

Her er en av de Støre-kritiske artiklene: Arbeidere jobbet svart på Jonas Gahr Støres brygge
Og: VG: Arbeiderpartiet hyret advokat for å stoppe NRK-sak

Tidligere Ap-statsråd og stortingspresident Dag Terje Andersen kaster seg også på debatten:

- Aron Etzler har skrevet ei bok som heter Rreinfeldteffekten. Den gir et godt innblikk i høyrepartienes strategiske kommunikasjon der skittpakker er en del av strategien som ble brukt mot Gøran Person og senere Mona Salin. Påfallende likt, skriver han i en kommentar til Jaglands FB-innlegg.

- Demokratisk problem

Etter Aps valgnederlag stilte tidligere Ap-statsminister Thorbjørn Jagland spørsmål ved norske mediers rolle i valgkampen.

«Nemlig alle sakene mot Aps leder som plutselig dukket opp i valgkampen. Hvis det er slik at mediehus kjente til disse sakene lenge før valget, men ventet med å legge dem ut til valgkampen, blir det en direkte intervensjon i valget og et demokratisk problem» skrev han blant annet.

Les hele saken her: Jagland mistenker norsk presse for «direkte intervensjon» i valget

SVARER KRITIKERNE: Generalsekretær i Europarådet og tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, svarer kritikken. Den kom fra blant andre generalsekretær Arne Jensen (innfelt øverst) i Norsk Redaktørforening og generalsekretær Elin Floberghagen (innfelt nederst) i Norsk Presseforbund.

Ble kritisert av medietopper

Hans kritikk ble kraftig tilbakevist at norske presseorganisasjoner.

- Han bør være mer bekymret for at en statsministerkandidat brukte advokater for å stanse en kritisk reportasje, sa leder av Norsk Redaktørforening Arne Jensen til Nettavisen.

- Jeg synes dette er overraskende og litt oppsiktsvekkende at han kommer med slike uttalelser, sa generelsekretær i Norsk presseforbund, Elin Floberghagen, til Nettavisen.

Les egen sak: Presseorganisasjoner slår tilbake mot kritikk fra Thorbjørn Jagland

- Jeg blir ekstra skeptisk

- En del kommentarer til mitt innlegg om media og APs leder er i seg selv en interessant studie. Noen mener at dette var nok et forsøk på å bortforklare APs valgnederlag (...) I noen oppslag er innlegget forstått som at jeg «beskylder« media. Slik blir det alltid hvis man stiller spørsmål om media. Det er ikke behov for refleksjon. Alt er i orden. Jeg blir ekstra skeptisk, skriver Jagland på Facebook.

Jagland viser til kampanjen mot den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn i forbindelse med EU-valget. «Flere år før det ble det avdekket usunne og til dels kriminelle forhold mellom toppolitikere og tabloidpressen i Storbritannia».

- Øy av uskyld?

Jagland mener at det er et økende problem med falske nyheter, vridde reportasjer og overdimensjonerte overskrifter som ikke står i forhold til teksten under, og at disse blir forsterket og gjentatt millioner av ganger i sosiale media.

Han mener at det er greit at medier deltar i valgkampen, men at mediet da må gjøre det klart at det er en aktør og ikke en nøytral budbringer.

- Det er en åpen diskusjon i de fleste land jeg kjenner til om dette, også i mediene selv. Men er alt er i orden, pr. definisjon, her på berget? I så fall sier jeg gratulerer, men det er kanskje grunn til å reflektere litt over om vi er en øy av uskyld, skriver Jagland.

I det siste innlegget nevner Jagland spesielt tidligere TV 2-debattleder Oddvar Stenstrøm som mener Jagland mistenkeliggjør media.

- Hvis du vil ha debatt og refleksjon må du jo tåle at noen av oss sier deg imot. Og fortsatt lurer jeg på om du synes det er helt uproblematisk at Støre og Ap bruker advokater for å stanse nyhetsinnslag i NRK, svarer Stenstrøm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere